Хазартен бос декларира 60 хил. лв. печалба половин година преди смъртта си: 2 г. след разстрела на благоевградчанина Йордан Динов разследването забуксува, близките му: Убиха го, защото се изправи срещу мафия от футболни босове и ченгета

Filed under: Общество |

Обвинителен акт срещу убийците все още не е написан

Черният списък с нелегалните сайтове за онлайн залагания е на път да бъде задраскан според поправките в Закона за хазарта

288-10-81 Jordan_Dinov_11Все още не е написан обвинителен акт срещу убийците на благоевградчанина Йордан Динов, който приживе беше главен мениджър на австрийската букмейкърска фирма „Скай спорт 365 – България“ ООД. За разстрела му през април 2012 г. бяха арестувани Николай Станков и Кирил Кирилов. Двамата отдавна са на свобода, без да е изяснено кой ги е наел.

288-10-81 ILKO6Разследването продължава да тъне в плътна мъгла. Бруталното покушение над Динов обаче беше отразено в документален филм за черното тото, направен от италианската телевизия РАИ 3. За италианските журналисти, както и за най-близкото обкръжение на Динов, няма съмнение, че разстрелът е свързан с футболната мафия. Няколко месеца преди смъртта си шефът на фирмата за онлайн залагания настъпил сериозни интереси. Той имал пребогата информация кой организира по света и у нас черното тото и по този повод три пъти ходил на срещи с високопоставени служители от ГДБОП, спецове по компютърните престъпления. Динов дал на антимафиотите ценна информация, но от това не последвало нищо добро за него. Напротив, след тези срещи той бил компрометиран точно пред лицата, за които дал информация, че въртят схемите с уредените мачове, убедени са близки на Динов. Според тях той е убит, защото се е изправил срещу тази мафия, в която участват футболни босове и ченгета. Неслучайно след разстрела му МВР, вместо да разкрие убийството, се опитва да изкара Йордан Динов обикновен бандит, хазартен и криминален бос, негодуват близките му.

288-10-81 sn1Още приживе той е подложен на тежки атаки от страна на данъчните и ГДБОП. Много хазартни компании оперират в интернет, но Динов е първият, който официално застава с името и фирмата си и започва да открива помещения, които да работят легално, поне според него. Неговата компания „Планет уин“ се разраства с бурни темпове и за много кратко време наброява 60 зали из цялата страна, като разкрива и над 100 работни места. Динов има договор с австрийската компания и получава пари, пропорционални на броя на привлечените клиенти и открити акаунти. Коефициентите, които предлага, са по-високи от тези в „Еврофутбол“, и така той привлича много мераклии за бързо забогатяване. Половин година преди смъртта си Динов декларира 60 хил. лв. печалба.

Според негови близки след сигнали от конкурентите от „Еврофутбол“ започват проблемите на Динов с държавата. Започват показни атаки от данъчни и от ГДБОП. При шумните операции са запечатвани негови зали, а НАП и Комисията по хазарта съставят над 100 акта на обща стойност над 1 милион лева. Конфискуват се компютри и принтери. На другия ден Динов купува нова техника.

Залаганията и изплащането на печалбите обаче става от австрийските партньори, а те плащат данъци в Австрия. В рамките на ЕС не може да има двойно данъчно облагане. Поради тази причина през последните месеци в съда падат един след друг тези актове на НАП. Това уточни адвокат Илко Стоянов, който продължава да се явява по административно-наказателните дела, които Йордан Динов е завел приживе срещу институциите, които масово го глобяват.

Съдебната сага върви в полза на разстреляния, но бизнесът му вече е приключен.

Динов, който се е дипломирал в Американския университет в Благоевград, е държал цялата информация за компанията си в себе си. Поради тази причина няма кой да продължи да я развива.

2 години след неговия разстрел черният списък с нелегалните сайтове за онлайн залагания е на път да бъде задраскан, стана ясно преди няколко дни от поправките в Закона за хазарта, внесени от ДПС депутата Йордан Цонев и разгледани на първо четене в пленарната зала. Блокирането на нелегални сайтове не даде никакъв резултат, защото те продължиха да действат от сървъри в чужбина, убедиха се и в парламента.

Основната промяна в законопроекта е, че сегашният данък от 15% върху оборота от всички направени залози се заменя с данък печалба от 10%. Освен това ще се плащат и други такси. Според депутата Йордан Цонев, ако промяната мине, ще има с 22 млн. лв. по-малко постъпления от хазарт догодина. Тези сметки обаче са при условие, че има само един законен оператор на онлайн игри, допълни той. А очакванията са, че новият закон ще привлече у нас 4 международни оператори на онлайн залагания.

skandalno.net

Spread the love