БСП за разцеплението в ГЕРБ: Все тая, и без това ги няма в НС, ДПС видяха тенденция в напускането, „Атака“ пък не потрива доволно ръце

Filed under: Актуално от днес,България |

289-18-04-0529339001380634988_1516_600x458БСП не виждат как отцепването на втори депутат от ГЕРБ ще промени работата на НС, „Атака“ не „потрива доволно ръце“ заради разцеплението в ГЕРБ, а ДПС виждат тенденция в напускането на двама депутати за по-малко от десет дни. Вчера Светлин Танчев стана независим народен представител, след като преди по-малко от десет дни това направи и Георги Марков.

Зам.-председателят на „Атака“ Павел Шопов определи случващото се като познат сценарий. Това никога не е в полза на парламентаризма и на демокрацията. Ако е в полза на определени политически сили, това е късогледа практика, заяви Шопов. Той обаче не пропусна да отбележи, че в предишния парламент най-много от подобни отцепници пострада ПГ на „Атака”, а националистите обвиниха ГЕРБ за случилото се.
Ние ги предупреждавахме, че политическата надменност и безочие ще се върнат към тях – както виждате, това се случва. Ние не потриваме доволно ръце, заяви Шопов. По негови думи зад всеки един отцепил се депутат стои волята на хиляди български избиратели и тези хора по този начин са предадени.

ДПС се оказаха изненадани от решението на Танев. Втори случай – това показва тенденция. Това показва назрели процеси, които текат в ПГ на ГЕРБ, заяви Четин Казак.
Той обясни, че не може да гадае дали има външна намеса в решенията на отцепниците. От наша страна няма никаква намеса, категоричен бе той. По негови думи всеки от народните представители ще решава сам как да гласува. Казак не очаква подкрепа от Танев. Депутатът от ДПС изрази съмнение, че ГЕРБ може да съществува в опозиция.
Това беше партия на властта. Тя беше създадена около властта, заяви Казак и допълни, че с внимание ДПС следи процесите.
Според БСП в опозицията от дълго време имат проблеми и процесите са започнали много по-рано.
Този процес беше започнал още юни месец, но сега им пролича. Те си имат тежки противоречия от самото начало, заяви Антон Кутев. По негови думи протестите в началото са дали надежда на ГЕРБ, че може да си върнат властта, но сега се е видяло, че това няма да стане.
Четири години те си поддържаха групата по методите на Цветанов. Сега те са неприложими, защото Цветанов няма тази власт, посочи Кутев. Според него процесите на отлюспване от ГЕРБ няма да повлияят пряко на работата на НС. Не виждам пряко отношение към работата на НС. Тях така или иначе ги нямаше, по какъв начин няма да ги има, не е чак толкова важно. Дали няма да ги има заедно, или поотделно – каква е разликата, попита риторично Кутев.
Той обясни, че БСП няма да се опитва да привлече напусналите ГЕРБ. Депутатът обаче не би се учудил, ако подкрепят част от политиките на мнозинството заради смислеността им.

Spread the love