Орешарски: Няма да даваме пари от бюджета за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

Filed under: Актуално от днес,България |

291-19-02-131308_868_Проектът за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” няма да ангажира никакви бюджетни средства, ще бъде кредитиран дългосрочно, каза премиерът Пламен Орешарски.

Вчера той се срещна с главния изпълнителен директор на американската компания „Уестингхаус“ Дани Родерик. „Ще направим всичко възможно параметрите да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи, от 2016 година да започнем фактическото изграждане”, добави министър-председателят. Той уточни, че представителите на „Уестингхаус“ и БЕХ са сключили споразумение, което ще даде възможност в следващите до 9 месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри.

Орешарски изрази надежда, че подготвителната работа няма да приключи в последния момент. „Проектът ще бъде кредитиран дългосрочно, най-вероятно от „Ексимбанк“ и още една финансова институция в комбинация, която предстои да се уточни. При параметри, които също предстоят да се уточняват“, каза още премиерът.

„Уестингхаус” е напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката, заяви на свой ред Дани Родерик.

 

Spread the love