Златанова за Галеви и убиеца от „Соло“: Всички институции да си вършат по-добре работата

Filed under: Актуално от днес,България |

294-17-04-655-402-zinaida-zlatanovaПо-добре институциите да си вършат работата, отколкото да се прибягва до законодателни промени. Това каза вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова във връзка с искането за промяна на нормативната база заради случаите Братя Галеви и изчезналия Илиян Тодоров, осъден за убийството пред дискотека „Соло“.

Златанова очаква този проблем да бъде отразен и в мониторинговия доклад на Европейската комисия, който трябва да излезе през януари. „Редно е всеки да се огледа къде е могло по-добре да я свърши, и да я свърши по-добре следващия път – това е градивното, а не да сочим с пръст“, подчерта тя.

Правосъдният министър каза още, че тя няма информация Илиян да е напуснал страната. „Не е приятно, че се случват тези неща, не трябва да се случват, още повече да се случват повече от един път“, каза тя.

294-17-04-GaleviНа въпрос дали очаква този случай да влезе в доклада на ЕК, който предстои, тя каза, че този проблем вече е бил отразен и в предишния доклад. „Имаме препоръка, че трябва да се поправи системата, така защото осъдените да не могат да избягват наказанията. Така че няма причина да го няма и сега“, заяви Златанова.

Вицепремиерът даде за пример една законодателна промяна, така както може би си го представят някои хора, означава да се задържат всички подсъдими за тежки престъпления, докато имаме присъда, независимо дали тя е оправдателна или осъдителна. „Представете си, ако някой процес тече 2-3-6 години и в това време подсъдимият стои в ареста, какво би се случило, ако след това съдът го оправдае. Това са основни неща в наказателното право – всички знаем, работим с основни човешки права, с по-специална материя“, обясни тя.

Снимките:
1 Зинаида Златанова

2 Братя Галеви

 

Spread the love