„Галъп”: 40% от българите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски”

Filed under: Актуално от днес,България |

При избори днес БСП – 22,8%, ГЕРБ – 18,0%, ДПС – 6,1%, Реформаторският блок – 4,8%, „България без цензура“ на Бареков – 2,1% и „Атака“ – 1,8% подкрепа от гласоподавателите

296-19-01-galyp-bsp-22-8Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, смятат 26% от българите. 47% обаче са на обратното мнение. Останалите нямат позиция. Протестният потенциал остава висок – 22%.

Това показва изследване на „Галъп“, проведено от 28 ноември до 5 декември сред 1012 българи чрез пряко интервю по домовете. Малко над 40% от интервюираните смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, почти толкова са и онези, според които той трябва да остане премиер. Протестите подкрепят 43%, а 44%, не ги одобряват. Според 43% те не трябва да продължават, 40 на сто са на обратното мнение.

Социолозите отчитат, че мнозинство от 62% са с впечатлението, че протестите отслабват, а само 13% са на противоположното мнение. Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок. Обществото като цяло е останало с положително впечатление от видяното и от двете непосредствени страни на протеста – протестиращи и полиция. Близо половината от запитаните оценяват като цяло действията на полицията като нормални и в рамките на закона.

Над две пети от запитаните оценяват по този начин и действията на протестиращите. На противоположното мнение и в двата случая са около една четвърт. Както може да се очаква, електоратите на двете основни партии са на противоположни мнения. Очевидно липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващото формирование не е намаляла, отбелязват от „Галъп“. Тя се подсилва и от регистрираното и в предишния месец общо раздразнение към политическата прослойка. То се проявява и в ниското доверие към правителство, президент и парламент.

И правителство, и президент имат доверие от около 30%, а недоверие – около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от 18%. Обобщението от последните 20 години на ежемесечни изследвания сочи, че през отминаващата 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желю Желев. Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството, коментират още социолозите.

Ако изборите се проведат сега, за БСП ще гласуват 22,8%, за ГЕРБ – 18,0%, за ДПС – 6,1%, за Реформаторския блок – 4,8%, за „България без цензура“ на Бареков – 2,1% и за „Атака“ – 1,8%, показват още резултатите от изследването.

 

Spread the love