Тайните на руската народна медицина: Зъбобол се лекува със сланина, болно гърло – с водка

Filed under: Здраве |

ZDRAVEМоже да ни се струва странно, че руснаците лекуват главоболието с моркови или гъбичките по краката – с кафе. Тези рецепти почиват на столетен опит. В огромната Русия често се налагало хората да си помогнат сами, тъй като на стотици километри не е имало нито лекар, нито аптека. Поколения наред те са се учили от опита на по-старите как да се лекуват със средства от природата.
При изгаряния

Ако раните от изгаряне са отворени или твърде големи, веднага потърсете лекар. При по-леки случаи можете да използвате домашни средства, за да ускорите зарастването и да подобрите състоянието на кожата.

Ето как помага: тиква или яйце

Тиквата успокоява зачервената кожа. Сутрин и вечер налагайте раната с месото на тиквата и правете отгоре превръзка, докато отзвучи възпалението. Растителното оцветяващо вещество бетакаротин активира обновяването на клетките. Яйцето също е старо народно средство за лекуване на рани от изгаряния. То съдържа също така един каротиноид – особено ценния ликопен. Яйцето се разбива добре и се маже сутрин и вечер върху болезненото място.

При зъбобол

Когато ни мъчи болка в зъба от възпален нерв, сме готови да заобичаме дори зъболекаря си. какво да направим обаче, ако ни заболи зъб посред нощ, през уикеда или пък на място, където сме далече от зъболекарски кабинет?
Възползвайте се от изпитаното средство на старите руснаци. Е, няма да излекувате зъба, но може поне да облекчите болките.

Ето какво помага: Сланина

Сланината отделя непрекъснато сол, която упоява. Сложете едно парче сланина между бузата и болния зъб. Според руснаците болката намалява след 15-20 минути. Много успешно действа и парченце прополис. Увийте го около клечка за зъби, поставете го на зъба и го задръжте там известно време, докато болката отслабне.

При хрема

Дойде студеното време, често не сме облечени подходящо, лигавицата изстива и вирусите ни нападат. Важно е да лекуваме хремата веднага, за да не пострадат и синусите

Ето какво помага: червено цвекло

Антибактериалното действие на червеното цвекло е познато отдавна. Сок от червено цвекло, един от любимите зеленчуци на руснаците, успокоява ефикасно течащия нос. Капвайте по 3 до 4 пъти дневно по пет капки пресен сок във всяка ноздра. Внимавайте, възможно е добре да се изцапате. Можете да използвате и по 4 капки лавандулово масло.

При болки в гърлото

Ето какво помага: чесън

Той действа безотказно при начало на болки в гърлото. Съдържа алицин, който е естествен антибиотик и дезинфекцира гърлото. Най-добре да изядем три скилидки. Ако се страхувате от миризмата, има и хапчета, които съдържат чесън. Ако искате да убиете бактериите, не забравяйте, че водката  като всеки друг алкохол действа също антибактериално. Смесете 2 лъжици от руското национално питие с една чаша вода и една лъжичка лимонова киселина. Киселината убива бактериите и действа противовъзпалително.

При гъбички по краката

Направете си баня на краката с кафе! Феноловите му киселини убиват гъбичките. 1 лъжица смляно кафе се залива с 1 л вряща вода и още две минути се вари на слаб огън. Когато изстине до приятна температура, правете баня на краката по 15 минути всеки  ден, най-добре вечер. После добре подсушавате. Старо средство е и оцетът, чиято киселина убива гъбичките. Два пъти седмично намазвайте стъпалата с оцет и ги оставете да изсъхнат на въздуха.

 

Spread the love