Съветничката от ГЕРБ Кюстендил Вася Пешева:Директорките на две школа в Кюстендил Панчева и Паргова, гонят ромчета, търсят деца на богати и известни

Filed under: Кюстендил |

Две кюстендилски училища правели подбор на първолаците, две години преди да стъпят в клас, алармира съветничката от ГЕРБ Вася Пешева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ Първо основно училище “Свети свети Кирил и Методий” и Началното “Свети Климент Охридски” дори липсвали ромски ученици. Директор на основното е Марияна Панчева и на началното е Елка Прагова. Според Пешева ръководствата  на двете училища трябва да се поправят и да коригират отношението си към децата. Съветничката разкри за порочната практика да се правят списъци на първолаци, две години преди да са тръгнали на училище. “Тези училища са заклеймени като елитни и там се прави някакъв подбор. Прави се подбор на децата, на родителите. Проучват се по-големи братя и сестри с какви успехи са. Класните ръководители и директорите си правят един вид подбор. Ще припомня, че учебните заведения са без приемен изпит и всяко едно дете трябва да има достъп. А предимство да има, този който пръв се е записал след като бъде открита кампанията. Не е редно да се прави такъв нелоялен подбор и да се отказва на определени деца и на семейства под някакви аргументи”, недоумява Пешева, чиято дъщеря Росинка е възпитаник на Първо ОУ.

Ромските деца трябва да имат достъп до всяко едно училище в Кюстендил, обяви адвокат Вася Пешева. “ Не знам дали това не е погрешна политика на учебните заведения или пък грешка на всеки един родител”, коментира юристката. Сред ромчетата има много способни и умни деца, и ако им се даде възможност ще покажат това, което могат.

Община Кюстендил започва и работата по проект “За по-добро образование” чрез Ромския образователен фонд. Предвижда се 330 деца да бъдат извозвани от квартал “Изток” , да им бъде осигурена храна и всичко необходимо за училищните нужди. Отпуснатите средства са в размер на 121 000 лева. Ромчетата ще бъдат разпределени във всички седем основни училища в града, като се допълва и НУ “Свети Климент Охридски”.

Според кмета Петър Паунов няма заклеймявани училища.”Правим съвместни усилия, за да постигнем тази хомогенна сплав, да могат всички да имат достъп до образование. Резултатите да се състезават между много добър 5 и отличен 5,56 , а не между слаб 2,04 и среден 2,99”, каза градоначалинкът.

–––-

Изпращам снимка на Вася Пешева – общински съветник от ГЕРБ

 

Spread the love