Българи изографисват православен параклис на Антарктида

Filed under: Актуално от днес,България |

Последните 10 български полярници, водени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, заминават за Антарктида днес

01-18-02- PimpirevНа 6 януари последните десет български полярници, водени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, ще заминат за Антарктида. Преминавайки през Рим, Буенос Айрес и Рио Гажегос, те ще достигнат до гр. Пунта Аренас, Патагония. Оттам шестима от експедицията със самолет ще пътуват до остров Кинг Джордж, след което ще се прекачат на бразилски военен кораб „Ари Ронжел“, за да достигнат до българската база на 18 януари.

Другите четирима полярници ще пътуват на борда на чилийския военен кораб „Агилес“ от Пунта Аренас до базата ни на остров Ливингстън. На кораба към българските изследователи ще се присъедини чуждестранният научен екип, който ще работи съвместно в българското селище.

В антарктическата ни база вече работят десетина българи при много тежки метеорологични условия – къщите, горивото и хранителните продукти са били затрупани от сняг, информира проф. Пимпирев.

Започнала е усилената работа и по вътрешното обзавеждане на новия православен параклис, поставени са дървените плоскости за олтара, върху които художничката Ганка Павлова ще изографиса образите на Христос, Богородица, Йоан Кръстител, Йоан Рилски и Климент Охридски.

 

Снимка: Проф. Христо Пимпирев

 

Spread the love