Двугърби камили съпроводиха Божия кръст за Богоявление в Кърджали

Filed under: Актуално от днес,България |

02-20-02-КамилаС двугърби камили бяха изненадани на Богоявление жителите на Кърджали. След тържествената служба в храма „Св. Георги Победоносец“ две камили се подредиха зад носещите кръста и към река Арда на бавен ход през центъра на града потегли многочислено шествие. Полиция осигуряваше безпрепятственото преминаване на множеството от църквата през централните улици. Пешеходци спираха изумени от вида на камилите и снимаха с телефоните си.

Много преди шествието да се добере до реката, по стръмния й бряг бяха накацали стотици местни жители. Топлото време и яркото слънце доведоха и ятото лебеди във водите на Арда, която разделя Кърджали на две части. Край Водното огледало в очакване на кръста се бяха разсъблекли 72-ма младежи. Само минута след като отец Гарена го хвърли в реката, 24-годишният Антон Чолаков, студент по кинезитерапия в НСА, вдигна високо кръста и нададе възторжен глас. Младият мъж, който за 4-ти пореден път е късметлията на Богоявление, посвети успеха на майка си Йорданка.

Запитан какво е чудатото му послание на Йордановден този път с участието на двугърбите, отец Петър Гарена се аргументира с факта, че Кърджали е вечният набеждаван заради смесеното си население. „Тук по презумпция сме набедени, че живеем между турци и мюсюлмани и като е така, поканихме султана на Емир. Т.е. едната камила се казва Султан, другата Емир. Освен че имам разбирателство с турците, имам го и с арабите, толкова ме обичат, че ме и целуват“.

Оказа се, че екзотичните четириноги работят в един от столичните циркове. Миналата година Божият кръст бе пренесен до реката с велосипеди. Ексцентричният поп е известен с атракциите, които неизменно организира на Йордановден. Божият кръст и децата за кръщавка са пътували към реката с фадрома, магарета, БТР, каруца и др., а кръстът е хвърлян от катамаран, от мост, спасителна лодка на Гражданска защита и т.н. Преди години отец Гарена се спусна с бънджи от големия мост над река Арда и от високото пусна кръста.

 

Снимка:

Една от камилите целуна отец Гарена за Йордановден.

 

Spread the love