Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева: 80% от назначенията в МОСВ са от ДПС

Filed under: Актуално от днес,България |

 Според зам.-министър Чавдар Георгиев не е необходимо един ръководител да бъде специалист

03-17-01-Vasileva80 на сто от назначенията в сектора на екологията са на хора, принадлежащи на ДПС, каза депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, член на Комисията по околна среда, пред БНР. Министерството на околната среда и водите назначи директорите на регионалните инспекции по околната среда, басейновите дирекции и на националните паркове в  последния работен ден на миналата година.

Зам.-министър Чавдар Георгиев коментира, че един ръководител не е необходимо да бъде специалист. Ролята на един директор е да бъде ръководител на административна структура. „Мисля, че избраните ръководители отговарят на изискванията на конкурса. Назначенията са извършени съобразно закона. Не знам да е имало политически натиск за назначенията. На новоназначените трябва да им се даде срок от два-три месеца, за да навлязат в детайлите“, посочи Георгиев.

Тома Белев от „Зелени Балкани“ коментира, че ръководителите на териториалните звена на министерството трябва да бъдат специалисти. В България се обучават такива специалисти, но сред назначените няма нито един специалист, отбеляза Белев. „Има един проблем, обвързаността с една или друга партия. Няма лошо, че партийни членове стават ръководители, проблемът е да не се превръща в партизанщина. Сред тези, които в момента са избрани, има бивши депутати и партийни функционери, които не са успели по друг начин“, отбеляза Белев.

Преди дни Capital.bg публикува имената на новите директори на национални паркове, екоинспекции и басейнови дирекции:

Новият директор на Национален парк „Централен Балкан“ е Христо Башев – трети в листата на ДПС в Габрово на последните парламентарни избори, председател на общинската организация на ДПС. От 2003 до 2007 г. е бил общински съветник в Габрово от квотата на БСП. Магистър по стопанско управление и бакалавър по психология, завършил е и политически мениджмънт в Академията за социална политика – София. Той заменя Антон Станчев, уволнен през лятото, който е дългогодишен служител на парка, магистър по биология със специализация за еколог.

Новият директор на парк „Пирин“ е Росен Баненски – брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски. За директор в регионалната екоинспекция в Пловдив е назначен временно и.д. директор Тамер Бейсимов – бивш главен секретар на МОСВ по време на министър Джевдет Чакъров.

Русенската регионална екоинспекция ще се ръководи от Дауд Ибрям (отново временно и.д.), който е областен лидер на ДПС. Управлявал е дирекцията и по време на тройната коалиция, като в миналото според публикации в медиите е бил сътрудник на ДС. Във Варна директор става Ерджан Ебатин, областният председател на ДПС.

РИОСВ – Велико Търново ще се ръководи от Елин Андреев, бивш депутат на ДПС. Преди да стане народен представител, е председател на Общинския съвет в Девин.

В Плевен директор става Радослав Илиевски, бивш депутат от редиците на БСП, бивш член на комисията по транспорт и съобщения. В РИОСВ – Монтана директор става Любомир Иванов. Той идва от редиците на „Синята коалиция“.

В София директор остава Ирена Петкова, която също е от списъка с временните назначения от лятото. Преди РИОСВ – София тя работи в областната управа на София-област.

В благоевградската регионална екоинспекция директор за постоянно става също временното назначение Татяна Дукова.

 

Spread the love