Инцидент на летище Варна с лидера на „Атака”: Сидеров влязъл в словесен сблъсък с културното аташе на Франция, ударил юмрук на полицай

Filed under: Актуално от днес,България |

От ГЕРБ призоваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да направи обективно и прозрачно разследване

03-19-81-siderovЛидерът на „Атака“ Волен Сидеров първоначално е влязъл в словесен сблъсък в самолета с културното аташе на Франция. Това съобщиха от прокуратурата на пресконференция вчера относно инцидента на летище Варна. По-късно е имало спречкване между депутати от „Атака“ и пътници от самолета, пострадал е и полицай.

От прокуратурата обясниха, че са образувани две досъдебни производства срещу неизвестен извършител – за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда, във връзка с инцидента на летище Варна. От прокуратурата не бяха категорични, че именно Сидеров е нанесъл ударите.

Всичко е започнало в самолета, където Сидеров се скарва с жена, която се е оказала аташе по културата в посолството на Франция у нас – Стефани дю Мартие, заявиха още от прокуратурата. Спорът продължил в автобуса, който отвежда пътниците до терминала, където млад мъж се опитал да предотврати разрастване на скандала със Сидеров. В резултат младежът е ударен в лицето. Разследването ще уточни дали полученият удар е от страна на Сидеров, или някой друг.

След това се е намесил служител на реда, който също получил удар в лицето с юмрук, но успял да предотврати разрастване на боя. Няма данни граждани да са провокирали инцидента, съобщиха още от прокуратурата.

ПП ГЕРБ категорично осъди поведението на председателя на „Атака“ Волен Сидеров и неговите депутати на летище Варна. От партията отново настояха за оставката на Волен Сидеров като председател на антикорупционната комисия в Народното събрание.

 

„Абсолютно недопустимо е политически лидер или народен представител да напада и да се саморазправя с български гражданин. Подобни действия могат да бъдат определени като криминален акт“, се казва в позицията на партията. Според ГЕРБ „подобна самозабрава на политически лидер“ е опасна за демокрацията и сигурността на българските граждани.

Според Varnautre.bg Волен Сидеров е ударил варненски полицай с юмрук в лицето. Инцидентът е станал предната вечер на летище Варна, докато униформените се опитвали да усмирят депутата, който влязъл в схватка с гражданин, пътувал в самолета със Сидеров. След като скандалът между Сидеров и другия пътник ескалирал на територията на порта, бил извикан екип на полицията за съдействие. Вместо да се усмири обаче, атакистът забил юмрук в лицето на униформен. Пострадалият полицай си е извадил медицинско свидетелство веднага след нападението. По случая е заведено досъдебно производство. Заради посегателството над служителя на реда вероятно прокуратурата ще поиска имунитета на Волен Сидеров. Обвинението работи от снощи по случая. На мястото на инцидента освен няколко полицейски патрула пристигнала и кола на обвинението. Свидетели на случилото са били разпитвани повече от пет часа, пише още във варненския сайт.

Депутатите, които пътували със Сидеров, пък карали събралите се граждани да трият записите на случващото се от своите телефони. Предполага се, че в сряда ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска имунитета на някой от тях.

Към момента по разследването работят трима наблюдаващи прокурори и седем следователи. Разпитани са 22-ма свидетели, освидетелствани са двама пострадали, назначени са експертизи, но пък никой от участващите депутати не е разпитан. Сидеров не е арестуван заради парламентарния имунитет, който включва наказателна неприкосновеност.

От ГЕРБ са учудени от мълчанието на всички компетентни органи по случая и са особено притеснени от липсата на каквато и да е позиция или коментар от страна на политическото и професионалното ръководство на МВР. „Алармираме, че подобно странно мълчание може да се тълкува като готовност да бъдат унищожени всички видеозаписи, заснели нападението на Волен Сидеров и депутатите му срещу български гражданин, за да може случаят да бъде потулен“, посочват от партията.

За да не се случи това, от ГЕРБ призовават министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и ръководството на Гранична полиция всички записи от охранителните камери и на полицията и на концесионера на летището да бъдат изцяло съхранени и използвани при разследването на криминалното посегателство срещу български гражданин. За да бъде гарантирано обективно и прозрачно разследване, призоваваме всички пътници от въпросния полет и свидетелите на грозната сцена на летище Варна да предоставят на медиите и на органите на реда всякакви снимки и видеозаписи, които са направили по време на инцидента в самолета и на аеропорта, заявяват още от партията.

От ГЕРБ призовават управляващите политически сили също да осъдят остро поведението на Волен Сидеров, а компетентните органи в държавата да направят незабавно разследване на случая на летище Варна. „В противен случай сцените с безчинстващи „наказателни отряди“ от самозабравили се политици ще се превърнат във всекидневие“, смятат от партията.

„Хиени, продажници, лешояди, измекяри. Проклети да сте.“ Това бяха думите, отправени от лидера на „Атака“ Волен Сидеров към варненските журналисти, дошли да отразяват митинга на „Атака“ вчера пред областната управа във Варна. Сидеров заяви, че снощният инцидент на летище Варна бил

инсцениран, за да бъде провален протестът на партията му.

 

Снимка:
Волен Сидеров сътвори пореден гаф.

 

Spread the love