Цветлин Йовчев отхвърли критиките на ООН за бежанците

Filed under: Актуално от днес,България |

03-20-02-YovchevНе мога да се съглася, че условията в лагерите за настаняване са нечовешки, доста е пресилено да се говори за нещо подобно. Условията са тежки, но както отчете Върховният комисариат на ООН за бежанците, те непрекъснато се подобряват. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в коментар на критиките, отправени към страната ни от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Вътрешният министър изтъкна, че в момента има български граждани, които живеят в условия, които са по-тежки от условията, при които живеят бежанците. Така той допълни контрааргументите на министъра на отбраната Ангел Найденов, който вчера призова да не се „пренебрегват възможностите, които в момента има българската държава“.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че полицаят, ударен вчера на летището във Варна покрай скандала с участието на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, не е сериозно пострадал. „От вчера и цяла нощ се извършват необходимите процесуално-следствени действия по този случай, иззети са записите от охранителните камери, снети са обяснения от екипажа на самолета и от свидетелите и там вярвам, че съвсем скоро ще стане ясно какво се е случило“, заяви Йовчев.

Вътрешният министър съобщи още, че работна група към министър-председателя вече е изработила проект на Закон за защита на националната сигурност, който включва създаването на разузнавателен борд с две звена. Едното ще бъде аналитично звено, което ще събира цялата информация и ще прави анализ на риска. Другото звено ще бъде е като един ситуационен център – място, където при възникване на криза министър-председателят ще може да управлява кризите, с екип, който му е предложен или който той е избрал

Проектът към момента е съгласуван с експерти. С него се дефинират елементите на националната сигурност и техните правомощия и отговорности и как те си взаимодействат. Това е изключително необходим закон, който може много да подпомогне отделните организации като система, обясни Йовчев.

Снимка:

Цветлин Йовчев

 

Spread the love