Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров

Filed under: Актуално от днес,България |

Единият от текстовете от Наказателния кодекс, по който ще бъде разследван лидерът на „Атака, предвижда до пет години затвор

04-19-01-Sotir-TsatsarovГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе в 42-рото народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, съобщиха от прокуратурата. Лидерът на „Атака“ ще бъде разследван по текст от Наказателния кодекс за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице – полицай, при изпълнение на служебните му функции. Текстът предвижда до три години лишаване от свобода. Другият текст, по който има събрани доказателства срещу Сидеров, е за непристойни действия и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. По този текст от НК се предвижда до пет години затвор.

Съгласно Конституцията имунитетът на депутат се отнема с решение на Народното събрание. Когато парламентът не заседава, искането за снемане на имунитета на народен представител се отправя към председателя на Народното събрание. Тъй като в момента депутатите са във ваканция, Михаил Миков може да се произнесе по искането на главния прокурор или да изчака следващата седмица, когато ще бъде първото пленарно заседание.

04-19-01-volen-siderovВ хода на разследването са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325, ал. 2 пр. 1, вр. ал. 1 от НК, а именно: на 06.01.2014 г. в гр. Варна е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия въпреки намесата на полицията.

Събрани са доказателства и за това, че Сидеров е причинил на Костадин Колев – полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му (престъпление по чл. 131, ал. 2 , пр. 4, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 от НК“, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийската градска прокуратура според което: „Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия».

Междувременно около 40 души вчера се бяха събрали на контрапротест срещу Сидеров пред централния вход на Съдебната палата, а Найо Тицин, преоблечен като Волен Сидеров, влезе в сградата на Съдебната палата, за да отнесе събраните подписи за снемане имунитета на Волен Сидеров.

 

Снимките:

1 Сотир Цацаров

2. Волен Сидеров

 

Spread the love