Ислямисти в Сирия вербуват чужденци за атентати на Запад

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Най-малко 70 американци са пътували до Сирия от началото на конфликта с цел да се бият на страната на бунтовниците

06-18-01-СирияИслямски екстремистки групи в Сирия, свързани с „Ал Кайда“, се опитват да открият, привлекат и обучат американци и други западни граждани, пристигащи в Сирия, за да ги накарат да извършват нападения, когато се завърнат у дома, пише в. „Ню Йорк таймс“, като се позовава на висши служители от разузнаването и контраразузнаването на САЩ. Тези усилия, които по думите на цитираните източници са в ранен стадий, са поредното предизвикателство, което конфликтът в Сирия поражда не само за Европа, а и за САЩ в момент, когато гражданската война привлича западни граждани, искащи да се бият заедно с бунтовниците срещу сирийското правителство. Според служителите най-малко 70 американци са пътували до Сирия или са се опитали да го направят от началото на конфликта преди три години. Досега тези данни не бяха разкривани, отбелязва изданието.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми каза, че откриването на американци, завърнали се от Сирия, е един от основните приоритети на ведомството в борбата с тероризма. ФБР извършва скъпоструващо денонощно наблюдение на малък брой от тези хора, тъй като се опасява, че малцината американци, завърнали се в САЩ, представляват заплаха – те може да са получили сериозно джихадистко обучение, заявиха служителите, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

В Европа властите споделят същите притеснения и работят в тясно сътрудничество с американските си колеги, за да съгласуват мерки за спиране на потока заминаващи и откриване на завърналите се.

Според анализатори най-малко 1200 европейски мюсюлмани са отишли да се бият от началото на гражданската война в Сирия.

Координаторът на Европейския съюз за борба с тероризма Жил дьо Керков предупреди в поверителен документ от 26 ноември, че „първите завръщания са налице и има случаи, при които хора продължават да пътуват натам и обратно“.

По думите на служителите, цитирани от „Ню Йорк таймс“, повечето американци, заминали за Сирия, са още там, а неколцина са загинали на бойното поле.

 

Снимка:

Ислямски екстремистки групи се опитват да привлекат и обучат американци, за да ги накарат да извършват нападения у дома,

 

Spread the love