Лавров и Кери искат частично прекратяване на огъня в Сирия

Filed under: Свят |

Обсъдени са възможности за евентуалната размяна на затворници между силите на Башар Асад и опозицията

08-18-01-Lavrov-KeriАмериканският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров призоваха за частично прекратяване на огъня в Сирия преди конференцията за мир за Сирия, която ще се състои в Женева на 22 януари, предаде Франс прес. Двамата водещи дипломати заедно със специалния пратеник за Сирия на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими обсъдиха обстановката в Сирия на тристранна среща в Париж. Те са обсъдили възможността да се опитат да насърчат враждуващите в Сирия сили да се съгласят на прекратяване на огъня в някои части на близкоизточната страна, включително и Алепо. Тримата дипломати са разговаряли и за готовността на сирийския президент Башар Асад да се съгласи да бъдат отворени коридори за достъп на хуманитарна помощ. Кери и Лавров са постигнали съгласие по много въпроси във връзка със Сирия, посочи Кери. Двамата дипломати са се съгласили, че е необходимо да се сложи край на жестокостите и насилието в страната. Те са били единодушни, че сирийската хуманитарна криза е засегнала и съседни на Сирия страни като Йордания и Турция. За конференцията в Швейцария Джон Кери подчерта, че трябва да се продължи работата със сирийската опозиция за подготовката на този форум. По-късно Кери ще има среща с лидера на Сирийската национална опозиционна коалиция Ахмад Джарба, както и с други опозиционни лидери, предаде руската агенция. На разговорите в Париж Русия и САЩ са обсъдили и евентуалната размяна на затворници между силите на Башар Асад и опозицията.

В края на тристранната среща Сергей Лавров подчерта, че в конференцията за Сирия трябва да участват Иран и Саудитска Арабия. Ето защо към двете страни е била отправена покана за участие.

Преди конференцията за Сирия Лавров упрекна сирийските бунтовници, че пречат на доставката на хуманитарни помощи за сирийците. Лавров акцентира, че сирийската опозиция разбира необходимостта от борба с терористите, наводняващи Сирия, допълва агенцията.

По повод нарастването на броя на терористите в близкоизточната страна Лавров предупреди, че това се дължи на липсата на ясен фронт между правителствените сили и опозицията и на раздробяването на самата сирийска опозиция. След тристранната среща специалният международен пратеник за Сирия Лахдар Брахими подчерта, че е необходимо да се прибегне до творчески подход при решаването на сирийския проблем.

 

Снимка:

Сергей Лавров и Джон Кери

 

Spread the love