Експертът Ивайло Дюлгеров съветва перничани: Ако не искате да виждате данъчни, пускайте онлайн декларации, електронният подпис струва 4 лв. на месец

Filed under: Бизнес |

12-10-82Пускайте електронни декларации, призоваха данъчните от офиса на НАП в Перник. Затова и тази година мотото на кампанията по събиране на налозите е „Спестете срещите си с НАП”. В момента се разработва услуга, която ще даде възможност на перничани да подават декларациите без задължителния досега електронен подпис, а само с персонален идентификационен код (ПИК), съобщи старши експертът Ивайло Дюлгеров. Това обаче предполага и законодателни промени. В същото време месечната поддръжка на електронния подпис струва само 4 лв. Подаването на данъчна декларация с баркод пък гарантира недопускане на технически грешки, посочи началникът на отдел „Услуги за клиента” Радоел Рибарски.

Новост е едновременното подаване на осигурителни декларации образец 1 и 6 само ако задълженията в тях са равни. Това ще спести финансов и човешки ресурс на фирмите и ще помогне в борбата с осигурителните измами. Изключение от правилото е, че самоосигуряващите се лица не подават едновременно двете декларации.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица е до 30 април и дотогава офисът на НАП в Перник ще работи с плаващо работно време, без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове, работното време ще продължи, докато има клиенти в салона за обслужване. До 30 април трябва да се внесе и дължимият данък по декларациите. В документа задължително се попълва телефон и имейл. 5% отстъпка ползват онези, които внесат данъчните си декларации по електронен път до 30 април и тези, които ги депозират на хартиен носител до 10 февруари. Данъчната ставка за физически лица е 10%.

За едноличните търговци обаче данъчната ставка е 15%. Регистрираните като земеделски производители и тютюнопроизводители могат по свой избор да предпочетат да бъдат обложени като ЕТ.

Всеки, който е работил по граждански договор през 2013 година, независимо от размера на получаваното възнаграждение или хонорари, е длъжен да подаде декларация.

 

Снимката

 

1370466  – Началникът на отдел „Услуги за клиента” Радоел Рибарски (вляво) и старши експертът Ивайло Дюлгеров от НАП –Перник внесоха уточнения в кампанията по събиране на данъци.

 

Spread the love