1700 лв. печалба максимум ще имат крадците на жп релсите при Яна, щетите на железницата са на стойност 500 000 лв., Данаил Папазов: Това е акт на тероризъм

Filed under: Актуално от днес,България |

За изминалата година 480 кражби на жп линиите са на стойност 1,8 млн. лева, заяви главният ревизор по безопасността в компанията Бисер Минчев

13-19-01-path_129396Печалба от 1700 лв. е причината за дерайлирал локомотив, 6 цистерни и един вагон малко след гара Яна в петък вечерта.

На толкова се изчисляват парите, които ще вземат крадците, които отмъкнаха металните елементи, свързващи релсите и траверсите на 170 м железен път след гара Яна. Заради скромната сума бе причинена сериозната катастрофа на влакова композиция, в която общо цистерните, които са за пропан-бутан, са 16.

13-19-01-Железничари режат огънатите релси около локомотиваКомпозицията е пътувала от комбината „Кремиковци“ към гара Яна, „Илиянци“ и оттам към Варна, където щяла да бъде качена на ферибот. В 22,30 ч в петък вечерта тя е преминала през гара Яна и е продължила към Мусачево. На км 25+100, в близост до Яна влакът е навлязъл в дълъг 170 м участък, в който релсите били танцуващи.
Крадци са задигнали тъй наречените крепежни елементи, които свързват релсите с траверсите. Всеки един от тези елементи тежи 8 кг, общо отмъкнатото желязо е над 3 тона. Експерти от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ изчисляват, че този метал може да се продаде за към 1700 лева, по цена от 50 ст. за килограм.
Какво се случва вечерта в петък, когато 637-тонната маса, дълга 223 м, навлиза в този участък? 13-19-01-Така изглеждат траверсите, след като локомотивът ги е помлялМашинистът карал с около 35 км/ч при разрешени за участъка 50 км/ч. Релсите, които не са „вързани“ с траверсите, се плъзгат встрани и локомотивът започва да се влачи по траверсите и по камъчетата, наречени баластова възглавница, обяснява Милчо Ламбрев, шеф на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Вчера видяхме дървени траверси, натрошени като кибритени клечки

Локомотивът се спира в ската и поляга в него, в някои участъци релсите са изкривени като панделка. Машината нацелва разстоянието между два стълба. А 6-те цистерни, които са излезли от релсите, изписваха буквата „М“.

Цистерните и последният вагон, които са останали на релсите, са откарани обратно в гара Яна.
Сигналът за инцидента е подаден в 22,47 часа от машинистите. Господ е с нас, живи са, отървали са се с уплаха, каза Ламбрев.

И заради друго Бог е с железничарите. Кражбата е станала между 15 и 17 януари. А в 5,30 ч сутринта на 15 януари същата композиция, но с пълни с 509 тона пропан-бутан цистерни, е минала по същия път в посока към „Кремиковци“. Никой не иска да си представи какво щеше са стане, ако крадците бяха решили да разкостят релсите преди този час. Тогава щяха да се преобърнат 6 пълни цистерни с по 32 тона взривоопасно гориво във всяка.

Нали по тези релси не минават пътнически влакове, попита „24 часа“ Светломир Николов, който управлява движението в района на София.
Нищо подобно, отвърна той. На 1 юли, в Деня на детето, БДЖ пуска атракционни влакчета, пълни с деца по този маршрут. Хубавото в лошото, което се случи, е, че влакът не е пътнически, добави той.

Кражбите по тази линия не са инцидентни. Тъй като редовно са задигани жици от контактната мрежа, НКЖИ просто я е демонтирала и сега по нея се движат само влакове, теглени от локомотиви на нафта.

„Това за пореден път показва, че е крайно време тези актове на нашите „мургави братя“, които не спират да ни крадат, да бъдат записани като терористични актове в Наказателния кодекс“, настоя директорът на НКЖИ Ламбрев и също зададе риторичния въпрос какви последици щеше да има, ако дерайлиралата композиция беше пътнически влак. Ламбрев от години настоява кражбите от релсите да бъдат квалифицирани като тероризъм. (Как реагира министърът на транспорта Данаил Папазов, който вчера отиде на мястото на катастрофата, и какво ще направи в понеделник – виж в карето.)
От Нова година насам кражбите от релсите са през ден. В понеделник при „Илиянци“ е имало случай на задигнати елементи от железния път, в сряда – при Биримирци, съобщи Първан Рахталиев, шеф на жп секция София.
Огладнели са след празниците, през лятото крадат по-малко, берат гъби, плодове, коментира негов колега.

Тази кражба за 1700 лв. всъщност струва към 500 хил. лв., оценява щетата на първо четене Милчо Ламбрев. Към 200 000 лв. ще струва докарването на два големи крана, които да вдигнат цистерните. Освен това цистерни са потрошени, в тях има скъсани тръбопроводи. Локомотивът е за сериозен ремонт. Възстановяването на железния път, което ще отнеме няколко дни, увеличава допълнително размера на щетите.
Вчера към 15 ч ремонтна машина с кран на НКЖИ се опитваше да вдигне последната дерайлирала цистерна. Над жп трасето багер изтръгна за един час дърветата край линията. Идеята е в нивата над линията да се оформят площадки, върху които да се спуснат цистерните.

„За мен това е чист терористичен акт. Това е тежко престъпление, което може да се приеме като опит за убийство на двамата машинисти“. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов, който вчера бе на мястото на катастрофата.
Машинистите са имали голям късмет, защото локомотивът се е разминал с два стълба при дерайлирането, а цистерните, които са превозвали, са били празни. Представете си, ако това беше пътнически влак и вътре имаше 150-200 човека, коментира той.
Още в понеделник Папазов ще предложи промени в Наказателния кодекс, който в момента се гледа в парламента.
„Посегателството върху всички линейни обекти, които са в страната – мостове, жп линии, да се впише в НК като много тежко престъпление“, настоява той. Такова предложение е било направено, но то не е включено в текстовете на новия НК – така, както са го предложили от министерството.

480 са кражбите от жп линиите за 2013 г. Загубите само на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ са за 1,8 млн. лв. Това каза Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в компанията. Отмъкнаха дори два стълба от линията Биримирци-Подуяне и 1000 м релси по биримирската линия.

Крадат се кабели заради медта, а те осигуряват телекомуникацията между гарите и с машинистите. Те са и част от осигурителната техника в гарите и междугарието, която осигурява безопасността на влаковете. Кабелите правят връзката между стрелките и показанията на светофорите (светофарите в железницата – б.р.). При една такава кражба могат да се получат опасни ситуации, особено с пътнически и бързи влакове, казва главният ревизор.

 

Spread the love