Зинаида Златанова: Усвоили сме 63% от европарите

Filed under: Актуално от днес,България |

15-19-02-photo_verybig_39075Над 63 на сто от предвидените досега суми по европейските фондове са одобрени и част от тях – разплатени. Това съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова, която участва в заключителна дискусия по националната кампания „Научени уроци“.

Според нея е налице съществено подобрение в сроковете за изпълнение на европроекти, но има какво да се желае в комуникацията с администрацията. През новия програмен период 2014-2020 година акцентът ще бъде върху преодоляването на различията между регионите със специална програма за Северозападна България.

Златанова заяви, че за първи път ще бъде целенасочено инвестирано в този регион, който е най-изостаналият в България и в Европейския съюз. “Подходът ни се прие безрезервно от ЕК, ще получим и подкрепа от тях. Това е ново за нас – на този териториален принцип да подхождаме, да бъде създадена адекватна програма за Северозападния район”, изтъкна тя.

Златанова съобщи за предстоящо въвеждане на електронно кандидатстване по проекти, както и за облекчаване на процедурите. Вицепремиерът напомни, че когато се предоставят публични финанси, трябва да се спазват строги правила и процедури. „Няма да има компромис към никого, който си позволява да злоупотребява или да прави сериозни грешки при управлението на европейски средства”, беше категорична Златанова. Тя подчерта, че по-голямата свобода и по-малкото бюрокрация изискват по-голяма отговорност от бенефициентите.

 

Spread the love