С цитати от Библията компютърен специалист развенча боксьори като Кубрат Пулев и Сашо Кацов като християни, агресивните хора са оръдия на невидимия подбудител сатана

Filed under: Глас Свише |

Венци Тоневски: Спортът не трябва да се превръща в наш идол, който да определя времето и мислената ни нагласа

19-15-81 TONEVSKIВенци Тоневски се занимава с уебдизайн от 2006 г. Преподавател е в школа „Омега”. В момента поддържа няколко големи уебпортала. Между тях са: електронно списание „Свобода за всеки“, Мултимедиен и новинарски християнски портал – християни.com, Уеб портал – Българско Семейство, Верига електронни козметични магазини – Тианде. Ето какво пише Венци Тоневски по темата богоугодно ли е за един християнин да се занимава с бойни изкуства.  

 

Много християни, най-вече в тийнейджърска и младежка възраст, задават въпроса – богоугодно ли е за един християнин да се занимава с бойни изкуства? Известният боксьор Кубрат Пулев, хора от неговото обкръжение като Сашо Кацов-Боксьора, като Тервел Пулев се превръщат в пример на подражание и младежите масово искат да бъдат като тях. Преди да отговоря на този въпрос, трябва да вземем предвид няколко фактора:

 1. Възможно е изучаването и тренирането на бойни спортове да предизвика агресивно поведение в дадени ситуации. Това е в пълно противоречие с миролюбивото учение и критерии за съвършеност, които ни остави Господ Исус Христос – Матей 5:39
  „А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.“ Истинската сила идва от вътрешния мир! Човек, който умее да владее емоциите си в критични моменти, притежава изключителна сила. Това може да стане единствено чрез четене и изучаване на Божието слово и характера на Бог.
 2. Много бойни изкуства като карате, да дао, кунг фу, айкидо и др. са тясно свързани с китайски окултни учения на поклонение към даден човек, духове или мъртви хора. Будистки или дзен практики, изискващи пълно просвещаване на сърцето и ума. Това също е в противоречие с нещата, които Бог ни съветва в Библията. – Изход 34:14
  „защото ти не бива да се кланяш на друг Бог, понеже Йехова, чието име е Ревнив, е ревнив Бог.“
  Изход 23:24 „Да се не кланяш на техните богове, нито да им служиш, нито да вършиш според делата им; а да ги събаряш съвсем, и да изпотрошиш стълбовете им.“
  Второзаконие 30:17-18 „Но ако се отвърне сърцето ти, та не слушаш, но се заблудиш, та се кланяш на други богове и им служиш, аз ви заявявам днес, че непременно ще загинете; няма да се продължат дните ви на земята, към която преминавате през Йордан, за да влезете да я притежавате.“
  Левит 19:4 „Да се не обърнете към идолите, нито да си направите излеяни богове. Аз съм Господ вашият Бог.“
  Бог ни учи, че повече от всичко друго ние, християните, трябва да пазим сърцата си чисти:
  Притчи 4:23 „Повече от всичко друго, що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.“
 3. Сърцето е ‘страшно болно’ (Еремия 17:9). Сърцето ни е болно и покварено в греховната същност още от нашето рождение. Затова е нужно, след като приемем Христос за личен Спасител и единствен Бог, да общуваме постоянно с Него чрез молитва или четене на Библията.
  По този начин сърцата ни оздравяват и се приближават все повече до Христовото подобие. Ако умът ни обаче е зает с будистки философии и религии, то рано или късно ще се замърси и сърцето ни. Затова Писанията ни съветват:
  Римляни 12:2 „И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля – това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.“
 4. Спортовете, свързани с насилие и нараняване на друго човешко същество, дори и на ринга, са недопустими за един християнин. Никъде Библията не ни показва, че умишленото нараняване на друг човек може да бъде за Божия слава, а делата на християните трябва да бъдат само и единствено за Божия слава. Друг тест, който можете да приложите, преди да се захванете с нещо, е какво би направил Исус в дадената ситуация? Така ще си отговорите дали заниманието е богоугодно.

19-15-81 279_745055735522719_14755924_n copyИ все пак, ако християнин реши да се занимава с подобен вид спорт, той трябва да е наясно с горните 4 точки. Това генерално отхвърля източните бойни изкуства и подобни на тях, обвързани с окултни корени. Отхвърля участието в състезания или друг вид битки. Трябва да владее емоциите си, ако усети, че става по-агресивен или губи контрол в адреналинни ситуации, е по-добре да спортува нещо, различно от боен спорт.

Друг важен фактор е времето и страстта, която отделяме към даден вид занимание. Ние знаем от Писанията, че Бог е ревнив Бог и не би позволил да го заменим в умовете си с друга страст. Спортът не трябва да се превръща в наш идол, който да определя времето и мислената ни нагласа.

В заключение ще опиша и ползите от това да спортуваме. Физическото натоварване и тренировките изграждат определен тип дисциплина в нас. Известно е, че тренировките се отразяват благотворно на самочувствието, настроението, а дори и паметта на човека. Бог няма нищо против да сме в добра форма и да се чувстваме добре, но е важно да пазим сърцата и умовете си чисти. Все пак нашата върховна цел е да мислим за горното, а не за земното (Колосяни 3-2).

Бъдете благословени и мъдри.

 

 

Spread the love