Цецка Цачева: БСП върти интриги, парламентът виси на косъм

Filed under: Искам думата |

Ще има предсрочни избори, прогнозира ГЕРБ депутатката

22-09-81Родената в ловешкото с. Драгана депутатка от ГЕРБ Цецка Цачева е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е адвокат в Плевен, а през 2007 г. става общински съветник от ГЕРБ. През 2009 г. е избрана за председател на 41-вия парламент. Сега е зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, ето какво каза пред „Пик”.

– Г-жо Цачева, кой според Вас е виновен за разцеплението в БСП?

– Този въпрос е към висшето ръководство на БСП. В ГЕРБ следим политическата ситуация, но нямаме отношение, както се опитват да внушават на хората. Каквото и да се случи в държавата, ние сме необходимият грешник на управляващите. Несъстоятелни са твърденията, че ГЕРБ реанимира АБВ. Но пък е приятно, че се вглеждат в най-високото, във върха, който имат пред себе си като модел. В този смисъл разбираме защо всички погледи са обърнати към нас.

– Привържениците на идеята, че ГЕРБ реанимира АБВ, твърдят, че между Георги Първанов и Бойко Борисов отдавна има топла връзка и припомнят записа „Мишо Бирата”…

– Има компетентни институции. Нямам никаква информация по въпроса. Нашият лидер г-н Борисов многократно отрече за съществуването на подобен запис и че това, с което се облъчва българското общество, е една голяма манипулация.

– После излязоха записи и от къщата на Борисов, още докато той бе премиер. Не е ли смущаващо, че се подслушва домът на министър-председател?

– Това е скандално и недопустимо, защото в демократичното общество правата и свободите на отделната личност са висша ценност. Подобни действия ни връщат в едно минало, за което се радвам, че днес подрастващите вече четат само от историята.

– Като председател на парламента нямахте ли информация кой и защо е подслушвал Борисов?

– Други са службите и институциите, които трябва да дадат отговор на този въпрос. На мен не ми е било работа да се правя на разследващ орган. Но българското общество очаква отговор на всички тези въпроси. Категорично не приемам по този начин да се създават зависимости, за да могат в даден момент дадени хора да бъдат активирани.

– Мислите ли, че и вас Ви подслушват?

– Не искам да разсъждавам засега по тази тема.

– Докога флашките ще диктуват темите на деня?

– В правото има едно понятие „отклоняване на удара”. Всичките тези флашки и измислени скандали в медиите са, за да отклонят вниманието от същностните процеси в държавата. Затова трябва да призная, че БСП са царе на манипулациите, внушенията и спекулациите. Нещата не се случват така, както те ги обещаваха на своите избиратели, и започнаха с интригите.

Безработицата расте – безспорен факт. Инфлацията отдавна е занулила увеличението от 4-5 лв. на пенсиите. Инвеститорите бягат от България и няма хоризонт за нови. Икономиката за съжаление отново е в позиции, които не могат да гарантират растеж на българското общество. И естествено по-лесното е в медийното пространство да излизат скандали, хората да насочват вниманието си към тях, а зад това да върви едно задкулисие. Имаме управление, на което не е ясна нито коалиционната формула, нито кой точно дърпа конците. Изобщо не е ясно какво се случва в държавата.

– Ще има ли предсрочни избори?

– Ще има предсрочни избори. Категорично в Народното събрание не може да се работи по този начин. По отношение на Изборния кодекс – толкова широко прокламиран, че трябва да се приеме, миналата сряда нямаха нито участие в пленарната зала, нито мнозинството успя да се събере, за да се проведе гласуване. Заради липса на кворум беше прекратено заседанието и на следващия ден. Т.е. заради това, че на БСП, ДПС и „Атака” не им се работи, парламентът във всеки един момент виси на косъм.

– Кристалина Георгиева ли ще бъде водач на евролистата на ГЕРБ?

– Това ще стане ясно след националната ни конференция на 16 февруари. Въпросът Ви е преждевременен.

– Какъв е прочитът на ГЕРБ за доклада на Европейската комисия?

– Не е необходимо от разстоянието на Европейската комисия да се погледне нашата българска действителност, за да стане ясно, че все още имаме проблеми и по отношение на вътрешния ред и сигурност, и по отношение на правораздавателната система. Отговорност и компетентност на управляващите е да предприемат спешни мерки, за да няма усещането, че европейските ни партньори вече губят търпение нещата в България да се случват.

– Докладът не визира само последните шест месеца, но и вашето управление…

– Да, вярно е. Няма как от тези констатации и ние от ГЕРБ като управлявали в един период от време да нямаме отношение и отговорност. В момента обаче управлението е в други политически сили, така че те са отговорни за това, което трябва да се случва занапред.

 

Spread the love