След като представи дебютното си видео към песента „Ренесансово момиче”: Алекс Александрова от Радомир: Мечтая да пея до 89 г., зареждам се с енергия от картина на кръстника ми Симеон Спиридонов

Filed under: Общество |

Печелила съм колело от фестивал в Македония, докато си лежах на плажа, ме поканиха за изява в Латвия

Имах възможност да уча в чужбина, но съм патриот, формулата ми за успех в живота е вяра, надежда, любов

26-12-81 6Певицата Алекс Александрова е на 21 години. Родена е в град Радомир, но живее в София. Нейната звезда изгря преди 3 години, когато Алекс взе участие в шоуто „България търси талант“. Тогава тя очарова журито с изпълнението си. „Вдъхновявам се от Лана Дел Рей, Емели Санде, Адел. Въобще това са моите съвременни вдъхновителки. Иначе харесвам Барбара Стрейзънд, Уитни Хюстън, Селин Дион. Много се надявам да успея да изградя собствен стил. Харесвам много български изпълнители, но за момента не бих казала, че искам да приличам на някой“, споделя Алекс Александрова. Наскоро тя представи дебютния си клип към песента „Ренесансово момиче”. На въпрос дали е доволна от видеото си тя отговаря: „Ами в първия момент бях малко шашната, защото не очаквах да се получи толкова добре. Очаквах… Не знам точно какво очаквах, но ми хареса в първия момент. Шашнах се и след това започнах да разбирам, че монтажът е много добър, че има много хубави ефекти“, каза Алекс. Премиерата на дебютния й клип бе в столичния клуб „Студио 5“. Алекс сама продуцира песните си. Чешкият културен център в София, община Перник и Дворецът на културата в Перник са помогнали на младата изпълнителка за създаването на дебютното й видео.

– Алекс, ти вече представи първия си видеосингъл „Ренесансово момиче“. Събитието премина с огромен успех. Да смятаме ли, че това е новото ти творческо начало?

– Да. „Ренесансово момиче“ е моето творческо начало, защото за първи път творя. Автор съм на текста, а музиката и аранжиментът са на невероятния Алекс Нушев. Вдъхновението за този текст не ми даваше спокойствие няколко месеца. Накрая просто се изля. Момичето, за което пиша, съм аз. Ренесансово е, защото Ренесансът е наричан „новото време“. Именно за това ново време мечтая. Вярвам, че е осъществимо и зависи от всички нас. Освен това се вдъхнових от възраждащата се българска култура, в частност музиката. Ренесансовото момиче е обичащо, не се поставя в рамки и не е картина. С дебюта си искам да покажа, че се стремя да изградя собствен стил на българската сцена. Премиерата беше много вълнуваща за мен. Гостите ми подариха освен много цветя и много усмивки и любов. На сцената на клуба с мен свириха Васил Гешев (клавир), Ники Ранкович (китари), Алекс Нушев (бас) и Асен Милушев (ударни). Илюзионистът Росен Димитров – Мистър Джим беше водещ, а Юлиян Асенов и рапърът Бебо – гост-изпълнители. 

– Ти си на 21 г. Разкажи за интересните моменти в детството си.

– Имах щастливо детство, пълно с музика. Още на три годинки учителката по музика в детската градина забеляза, че пея правилно. После станах солистка на детската група „Балеринка“ в Радомир с ръководител Ивайло Демидов. Издадохме два албума с патриотични песни. Може би това е възпитало у мен любов към родното. Бях на шест и за първи път участвах в музикален конкурс. Спомням си как сама записах телефонния номер от телевизионната реклама. Конкурсът беше в Перник. Тогава спечелих наградите за най-малък изпълнител и на публиката. На осем години музикален педагог ми стана Андриана Ковачева. Тя е и до днес. Участвах в много фестивали в България и в чужбина. Гордея се с трите си награди Гранд при. Спомням си как на десет години бях на фестивал в Македония и наградата ми беше колело. Беше голямо приключение връщането му в България, защото нямаше как да го качим в автобуса. Голяма чест за мен беше участието във фестивали в Австрия (Open Europe), Черна гора („Златна пахуля“), Италия (Music World) и др. На десет пеех Химна на УНИЦЕФ и бях част от мероприятия на организацията в страната и в Гърция. Интересен момент за мен беше, когато през 2009 г., докато си лежах на плажа в Приморско, по телефона ми се обадиха от Латвия. Поканиха ме на фестивал. Все още съм единствената българка, участвала в Международния ТВ фестивал „Амбърстар“, провеждащ се между столиците Рига и Стокхолм на круизен лайнер. Стигнах до финал и през 2010-а отново участвах, вече като финалист. Спечелих първа награда по вот на публиката. Беше много вълнуващо. Но това беше и последният ми фестивал. Малко по-рано през 2010-а бях полуфиналист в „България търси талант“. Сега вече фестивалният период остава само като хубав спомен. И разбира се, като основа на моя сценичен опит.

26-12-81  Алекс и Мистър Джим– Завършила си Националната гимназия за древни езици и култури с отличие. Имала си възможност да продължиш образованието си в престижен университет в чужбина. Защо избра да останеш в България?

– За мен България е свято място. Освен че тук са моите родители, приятели и близки, тук искам да творя.

Подробности в печатното издание

Spread the love