На дискусия в местния тв ефир пред хиляди пред екраните: Дангов вмириса Дупница с партенката, че местните управници са на лека дрога, политици: Този човек има болезнени кошмари

Filed under: Дупница |

Бившият кмет: Изборът на председател на Общинския съвет е политически ход. Тъй като в изборите участват политически партии, а не свободни електрони, посочени от бащиците от Ресилово

 Зам.-кметът Красимир Георгиев: Ако в момента годишно връщаме заеми за 1 390 000 лв., при гласуване на облигационния заем ще връщаме 600 000 лв., но опозицията иска да превърне Дупница в Бобошево

28-01 -12-139568 copyЕкскметът на Дупница Първан Дангов пусна поредната партенка в публичното пространство. Той мина всякакви граници в предаването „На фокус” на тв „Запад” и създаде усещането, че е жертва на болезнени кошмари. Под въздействието на неовладени негативни емоции Дангов обвини управниците на Дупница, че били на лека дрога, но пропусна да съобщи имена, защото се уплаши, че веднага ще се озове на подсъдимата скамейка. 28-12-DSCN9535 copyНеадресираните му подхвърляния бяха определени от местните политици като клюкарски брътвежи на човек, слязъл на нивото на уличната политика. Необвързани партийно хора пък направо бяха възмутени от недостойните похвати, които ползва, за да окаля политическите си опоненти.

28-12-DSCN9552 copyИзхвърленият с мнозинство за бездействие от зам.председателски пост Владимир Владимиров използва ефира, за да си отмъсти с намеци за финансови злоупотреби без конкретика, без цифри, без документи.

Ето епизоди от тв дискусията за финансовото състояние на общината, избора на председател на Общинския съвет и други изключително важни въпроси за населението на Дупница:

 

 

„Очевидно е, че общината се намира в тежко финансово състояние. Очевидно е, че изход от кризата поне управляващите от ГЕРБ не виждат, което е жалко. Очевидно не се научиха да управляват публичните финанси по начин, по който да носят отговорност. Но аз мисля, че има изход от ситуацията. Не да води кметът Чимев окопна война. Той е като картечар, залегнал е в един окоп, стреля с автомата, не знае по кого. Организира футболни клубове, фенове: Защитавайте ме от лошите общински съветници, защото не ми дават 3 милиона заем да взема. Нямам пари за спорт, за култура, онези са лошите, аз съм добрия. Не по този начин, а трезво”, това бяха част от думите на независимия общински съветник д-р Първан Дангов за финансовото състояние на общината.

Общинският съветник от БСП Георги Пехливански „Ние не казваме, че само зам.-кметовете са виновни. Но няма на кой друг да искаме оставката. Кметът е избран от хората. Не всичко е направено и затова поискахме оставката на двамата зам.-кметове Олга Китанова и Красимир Георгиев”.

28-12-DSCN9540 copyВладимир Владимиров от ЛИДЕР: „Икономическата комисия, категорично каза, че от тук нататък трябва да има прозрачност. За да има от тук нататък прозрачност, трябва да се върне тази прозрачност и преди това. За да стигне до това финансово състояние общината, трябва да бъде ясно как са направени разходите. Трябва да се знае за какво, кое е било с приоритет, дали е спазено. Затова икономическата комисия, ще поиска всички процедури и поръчки, които са провеждани до този момент, за да може да дадем ясна представа на гражданите. Костадин Костадинов от ОДБ: „В ОДБ имаме точно и ясно становище. Положението е бедствено. Около средата на 2013 г. ние от ОДБ започнахме да получаваме сигнали от различни фирми. Понеже всички ние можем да бъдем обвинени в политически пристрастия, слава Богу има Министерство на финансите, което има създадена методика за оценка на всичките 264 общини в България. Тази методика е направена от министър Дянков. Отваряйки методиката, всички показатели на община Дупница от 2012 г. се влошават в сравнение с 2011 г. На 213-о място е била община Дупница през 2011 г., а на 249-о място е през 2012 г. Ако това не е бедствено пожоление, какво е?”

Красимир Георгиев: „Слуховете за бедствено положени са силно преувеличени. Разбирам чудесно защо е поискана моята оставка, но не разбирам, защо е поискана оставката на Китанова. Ще ви кажа няколко цифри. Декември месец 2011 г., общи задължения 19 918 000 лв., към декември м. 2013 г. – 13 100 000 лв. – с над 6 милиона лева този екип е намалил общите задълженията на общината. Размер на просрочените задължения 2011 г. – 11 613 000 лв, месец декември 2013 г. – 4 510 000 лв. Не е леко финансовото задължение на община Дупница, но то е пъти по-добро от това, което заварихме.

6 милиона са по-малко задълженията, защото, когато цифрите говорят, и боговете мълчат. 95 % от това, което се прави в общината, е по европейски проекти. Бориме се за всеки европейски проект”.

Арх. Асен Пилев: „Действително финансовото състояние на общината не е такова, каквото ни се иска да бъде. Но в никакъв случай не изпитваме тревога и паника от това. Напротив, ние знаем, че има и алтернативен план на кмета, който ще се включи в действие в момента, в който отново евентуално не се гласува този заем, защото безспорно заемът е по-добрият вариант за решаване на финансовите проблеми на общината. Но ако той не се състои, това няма да бъде пагубно за общината или трагично. В разговор, който сме имали групата заедно с кметското административно ръководство, ние сме уверени, че дори и заемът да не мине, просто финансовото състояние на общината няма да бъде от рода апокалипсис”.

Красимир Георгиев: „Ако в момента годишно връщаме заеми за 1 390 000 лв., при гласуване на облигационния заем щяхме да връщаме 600 000 лв.”.

Георги Пехливански: „Вече имам заповедта на кмета за връщането на докладната. Аз с моя опит ще се постарая да предизвикам в групата още един разговор. Иначе тя е твърдо решена, тъй като продължава извиването на ръце, да не подкрепиме, особено в този размер, този заем. Ние също говориме със специалисти и те казват така – добре каква е гаранцията, че ще почне изплащането на този заем, като досега не е изплащано. Мотивите ни за оставки – две години и половина няма назначен главен счетоводител, защо се прави това нещо?”

Владимир Владиров: „Имайки предвид един обстоен анализ за това как са използвани парите в общината – дали има злоупотреби, или няма, тогава икономическата комисия ще прецени, ще осмисли смисъла на това, което се предлага като облигационен заем, като сума, стойност, която е необходима за определен етап. Една такава проверка, една такава прозрачност ще даде възможност всички да преосмислят, ако е необходимо”.

Арх. Асен Пилев: „Ако имаш възможност да платиш заема си при по-добри условия – за по-дълго време при по-добра лихва, при по-добри условия, и да не го направиш, е антилогично. С освобождаването от това бреме и изплащайки задълженията, както се апелира тука към фирми и освобождавайки ресурс за развитие, да не го направиш е антилогично. Затова мисля, че  групата на ГЕРБ е единна и е твърдо зад този заем. И твърдо смятаме, че този заем, ще бъде в услуга както на сегашното ръководство, така и на бъдещи ръководства след него”.

„Изборът на председател на Общинския съвет е политически ход, тъй като в изборите участват политически партии, а не свободни електрони, посочени от бащиците от Ресилово. И очевидно днешната ситуация да нямаме избран председател се дължи на факта, че няма кой да го посочи задкулисието. Няма ги Пламен Галев и Геле, да съберат в една кръчма представители на ОДБ, или на ГЕРБ и за съжаление в предишния мандат и на БСП и да кажат – е този става. Примерите ги имаме – 2003 г. Панчо Панайотов, той стана председател с две телефонни обаждания през Вергил Кацов, понеже си говориме с имена. Ние имахме тогава кандидат инж. Владимиров. Политическата логика сочеше това да се случи. Две телефонни обаждания и г-н Кацов гласува в правилната посока, както му наредиха бащиците. Свободни са моите колеги в Общинския съвет, аз също претендирам отдавна. Ще имаме председател, който не е зависим от леката дрога. Ще носи отговорно, не на инат на кмета, поста, който заема. Ще посочва грешките, в очи, стига обаче назидателният тон от другата страна да спре. И аз се връщам на мъдрите думи на арх. Пилев: Окопната война, дайте да я спрем”, това бяха думите на независимия общински съветник д-р Първан Дантов за избор на председател на Общински съвет – Дупница. Становището на общинския съветник от БСП Георги Пехливански е: „ Ние ще подкрепиме всеки един, освен посочен от ГЕРБ”.

Бел. ред.: Запазена е оригиналната стилистика на изказванията.

Снимките:
1 Първан Дангов
2 Асен Пилев
3 Зам.-кметовете Олга Китанова и Красимир Георгиев
4 Вергил Кацов и Костадин Костадинов и Ени Лефтеров

 

 

 

Spread the love