БСП, ЛИДЕР и Овчарченска зачеркнаха 5 генерални проекта за 100 млн. в Дупница, кметът Чимев тегли заем от 1 750 000 евро по предложение на Вергил Кацов от ОДБ

Filed under: Бобов дол,Дупница |

Съветниците се видяха в чудо от проблемите с артикулацията на вр.и.д. ОбС шеф Владимиров, вместо „правителство” от устата му излезе „пръц”

Плащанията по борчовете на екскмета Янев и Братя Галеви падат от 1 390 000 лв. на 600 000 лв., освобождават се и 800 000 лв. за погасяване на просрочените им задължения

30-01-55555555DSCN9697 copyОбщинските съветници от БСП и ЛИДЕР в Дупница зачеркнаха развитието на града, като отрязаха 1 250 000 лв., предвидени за съфинансиране на най-важните инфраструктурни проекти на обща стойност 100 млн. лв. 30-01-555555DSCN9699 copyС решението си БСП и ЛИДЕР, начело със Станислав Павлов и Владимир Владимиров, сложиха кръст на най-важния проект за ремонт на общинската болница и преди всичко на т.нар. 30-01-5555DSCN9722 copyВоден цикъл, който включва реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води и подмяната на канализацията и водопровода в селата Бистрица и Самораново и няколко дупнишки квартала. 30-11-81-DSCN9686 copyСъветниците отхвърлиха предложението на кмета за 3 млн. евро заем, с който да се рефинансират задълженията от 3 500 000 лв., натрупани от Братя Галеви и Атанас Янев, и да бъде намалена лихвата от 4% по стария облигационен заем на екскмета и консултантите.

30-11-81-DSCN9705 copyС 18 гласа „за” на съветниците от ГЕРБ и ОДБ, 13 „против” на съветниците от ЛИДЕР – 4-ма души и на БСП – 7 и един на Георги Рангелов – ОДБ и Силвия Овчарченска- НДСВ и един въздържал се на съветника Георги Пехливански, беше прието да бъде изтеглен заем от 1 750 000 евро, които ще покрият само задълженията на общината по облигационния заем, замаскиран като ЕСКО договор, защото договорът не отговаря на изискването да носи икономия на училищата и средствата от икономията да покриват заема в размер на 1 200 000 лв. 30-11-81-DSCN9713 copyКакто и четири договора, свързани с енергийна ефективност за над 350 000 лв.

Така съветниците отрязаха посрещането на главната нужда на общината, свързана с осигуряването на свежи пари по европроекти, по които се изисква съфинансиране, а в касата на общината няма пари поради наследения дълг от близо 20 млн. лв. на предшествениците. Само за Водния цикъл е нужно съфинасиране в размер на 1 200 000 лв. и не е ясно откъде ще го осигури общината.

Предложението заемът да бъде намален почти наполовина дойде от общинския съветник Вергил Кацов – лидер на Земеделския съюз и член на ОДБ.

С гласуването на предложението на ОДБ на годишна база плащанията по изброените заеми ще паднат от 1 390 000 лв., както е сега, на около 600 000 лв. Така годишно ще се освободи ресурс от близо 800 000 лв., с което ще могат да се разплащат наследени от екипа на Атанас Янев разсрочени задължения. Освен това общината ще бъде в състояние да изпълнява в по-голяма степен основните си функции – да поддържа града и другите населени места чисти, да бъде изкърпена пътната инфраструктура в най-невралгичните участъци, да се подпомагат – макар и с не особено големи суми, спортните клубове и културните прояви в общината.

Сесията протече под обсада на спортисти, културни дейци, селски кметове и обикновени граждани. Всички те бяха дошли да подкрепят кмета Методи Чимев за искания от него 3 млн. евро заем. Пръв думата взе изпълнителният директор на футболен клуб „Марек” Иво Паргов. Той поиска съветниците да се засрамят, да надскочат политическите си пристрастия и да гласуват искането на кмета, защото в противен случай дейността на всички спортни клубове спира. Досега са отделяни по 150 000 лв. на година, а ако заемът не се гласува, сумата пада на 50 000.

„Това е смъртна присъда за спорта в града”, каза Паргов.

Краеведът Иван Хаджийски отбеляза колко важни събития и значими дати са свързани с Дупница през новата 2014 г., които трябва да бъдат отбелязани и е необходимо финансиране, за да бъдат осъществени. Хаджийски насърчи съветниците да подкрепят кмета.

Зам.-кметицата на село Пиперево прочете декларация от всички кметове на 16-те села, с която застават твърдо зад кмета с дълбокото убеждение, че това е начинът да има средства за благоустрояването на селата и града. Подкрепи я кметът на село Бистрица Васил Бански с изрично настояване в докладната за гласуване на заема да се включи специална точка средства да бъдат отделени за селата.

Само за сесията беше избран председателят на ЛИДЕР и шеф на ТЕЦ „Бобов дол” инж. Владимир Владимиров за временно изпълняващ длъжността председател на ОбС. От изказването му стана ясно, че същият се е възприел и е влязъл в ролята не само на председател на Общинския съвет, но и на директор на АДФИ (Агенция „Държавен финансов инспекторат”).

Владимиров обяви, че ще проверява общинските поръчки на кмета Методи Чимев лично – нещо, което е в правомощията на АДФИ. Въпреки незаконността на процедурата, която предприема, като шеф на Икономическата комисия в ОбС кметът Методи Чимев заяви, че ще им предостави всичко, което искат и ще им съдейства. Така той показа, че по никакъв начин не е притеснен от исканията на Владимиров.

Общинските съветници очевидно се напрягаха максимум и изпитваха затруднения, за да разберат какво говори Владимиров на сесията поради проблеми с дикцията и артикулацията. Владимиров произнесе дума, която се чу в залата като „пръц” и след консултации между съветниците на ухо бе установено, че става въпрос за думата „правителство”.

На сесията стана ясно, че БСП, ЛИДЕР и гравитиращата към тях Силвия Овчарченска от НДСВ не могат да си налагат позициите, тъй като техните гласове наброяват 14, а за вземането на решения са необходими 17. Първият им опит да наложат волята си беше детронирането на най-възрастния съветник Маргарита Илинска от председателския пост, наложиха Владимиров да води заседанието, като своеобразна отправка към следващо гласуване, а то е за избор на титуляр на председателския пост.

Съветниците гласуваха единодушно срещу това Костадин Костадинов да води заседанието по предложение на Стоян Шушков. А Костадинов си направи отвод. В края на заседанието, при гласуването на общинския заем, ясно пролича, че ГЕРБ и ОДБ със съветници 11 на 7 са гласували заедно. Отново се очерта разделителната линия между опозицията в лицето на БСП – с 8 съветници и ЛИДЕР с 4-ма, подкрепени от Силвия Овчарченска и клатушкащия се между ляво и дясно ром Георги Рангелов и ОДБ и ГЕРБ. Стана ясно, че опозицията не могат да си разиграват коня и да коронясат Владимир Владимиров за постоянен председател на следващата сесия. Ключово е гласуването на ГЕРБ, защото без тях не може да се издигне председател отдясно от ОДБ, но ОДБ може да подкрепи ляв кандидат, което обаче ще покаже безпринципните договорки между леви и десни в местния Общински съвет.

Съветниците обаче успяха да блокират не само генералните проекти за Воден цикъл и ремонт на болницата, но и 250 000 лв., предвидени за съфинансиране за проекта по мярката „Зелена и достъпна градска среда”, по който се предвижда цялостно благоустройство на един голям периметър от Дупница. Общината трябва да осигури само 5 на сто от средствата, нужни за този важен проект. Останалите 95% са европейско финансиране. Но сега с отказа на Владимиров и компания да се осигури минимална част от средствата този важен проект става недостъпен. Той е за 5 млн. лв.

Ремонтът на детската градина в квартал „Таушаница” също няма да се случи заради отказа да се финансира по облигационния заем. Подмяната на ВиК инфраструктурата в жк „Дупница” и жк „Бистрица” – двата най-големи дупнишки квартала, тъкмо сега е най-необходимо, защото и в двата жилищни района предстои благоустрояване, което би могло коренно да промени жилищната среда и качеството на живот в града. Сега това няма да може да се случи, тъй като за подмяната на ВиК частта в двата квартала са необходими 1 200 000 лв., които също бяха отказани от общинските съветници.

В края на сесията Георги Пехливански беше смъмрен от свой съпартиец, че гласува „въздържал се” за заема от 1 750 000 евро по предложение на ОДБ. Съпартиецът му – съсед на Братя Галеви – Чавдар Милушев го скастри с думите: Ти от коя група си бе, че си позволяваш да гласуваш различно от нас?, при което той му отговори: От групата на Пехливански и няма на теб да давам обяснения, децата са ми от Дупница и искам градът ни да се развива, парите отиват по предназначение, а не в някой джоб. На инат не гласувам, поясни Пехливански пред вестник „Вяра”. Костадин Костадинов заяви от микрофона, че ще подкрепи заема, „макар че е против съвестта ми”. Костадинов не смята, че този заем е необходим.

Общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов, специално за вестник „Вяра”: Станислав Павлов хвърли камък срещу ОДБ, твърди: Разбраха се с ГЕРБ, искам извинение

30-11-81-DSCN9683 copyЛидерът на БСП инж. Станислав Павлов избухна на днешната сесия с коментара: „ОДБ явно са се разбрали с ГЕРБ и им помагат да заличат следите от двегодишното некомпетентно управление.”

След сесията Костадин Костадинов потърси репортер на вестник „Вяра”, за да опровергае твърдението и да поиска извинение от Павлов. Ето какво каза той: „Категорично отричам подобни обвинения. Миналата сесия бяхме обвинени в съглашателство с БСП, днес с ГЕРБ. Само това е достатъчно, за да покаже, че в такива съглашателства ОДБ не влиза. ОДБ заяви в началото на мандата, че ще гласува всичко, което е полезно за града. Когато преценим, че нещо е полезно, ние го подкрепяме, когато не е полезно, не го подкрепяме”, бе категоричен общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов.

Снимките:
1 Методи Чимев и Владимир Владимиров

2 Вергил Кацов

3 Съветниците се видяха в чудо от проблемите с артикулацията на вр.и.д. ОбС шеф Владимиров

4 Без заема подписвате смъртната присъда на спорта в Дпуница, каза Иво Паргов от името на спортните клубове.

5  Културтрегерите на Дупница, сред които актрисата Василка Сумева, председателката на хор „Ноктюрно” Василка Борисова, шефката на отдел „Култура” Таня Камбурова, представители на общинска администрация и граждани окупираха сесията.

6 Силвия Овчарченска от НДСВ каза „не” на предложението на кмета Чимев за заема.

7 Костадин Костадинов е извърнал гръб демонстративно към Вергил Кацов, който се договаря, преди да излезе на микрофона, с Иван Шопов, Станислав Павлов от БСП пред Йонко Гергов, но надава ухо, за да не пропусне подробности от уговорките.

 

Spread the love

2 коментара за: БСП, ЛИДЕР и Овчарченска зачеркнаха 5 генерални проекта за 100 млн. в Дупница, кметът Чимев тегли заем от 1 750 000 евро по предложение на Вергил Кацов от ОДБ

 1. Здравейте, това е да се информира широката общественост, че г-жа Рейчъл Уилямс, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (passionloancompany@gmail.com)

  rachel
  2014/септември/06 at 9:47 AM

 2. HELLO

  Имате ли нужда от заем, за да си купи кола, да консолидира дебити, притежавате
  къща, пътуване, за да получите нов собствен бизнес или да имат отлична
  почивка със семейството и приятелите ..
  Bishop West Mark заем фирма в момента давате заем с лихва 2%
  Гласувай с не участва обезпечение. Връщай се на мен, ако се интересувате
  в получаване на заем чрез моя имейл bishopwestmarkloan@gmail.com

  Най-добри пожелания

  Bishop West Mark
  2014/март/13 at 20:17 PM