Илиан Тодоров за ромите в България: Когато на 12 години родиш едно дете, го обричаш на нещастие, Цветелин Кънчев от „Евророма”: Оставете циганите на мен, аз ще се оправя с тях

Filed under: Актуално от днес,България |

32-17-03-150Доклад на ООН сочи, че половината от случаите на раждане на деца от родители, ненавършили пълнолетие в България, са на роми. Законопроектът на „Атака“, който предлага да не се плащат детски надбавки на непълнолетни родители, цели да спре тази тенденция. Това обясни депутатът от „Атака“ Илиан Тодоров. „Не е нормално едно момиче на 12 години да роди дете и до 18 да има вече три“, възмути се той. „Вместо това момичето да ходи да се обучава, за да си намери работа и да се интегрира“, допълни той. 

Статистиката сочи, че България е на първо място в Европа по брой майки между 15- и 18-годишна възраст. Нямаме откъде да почерпим опит по проблема, защото „това, което е в България, го няма в другите държави“, обясни Тодоров. „Когато родиш едно дете на 12, го обричаш на нещастие“, смята той.
Тодоров посочи, че в законопроекта няма дискриминация. Такава щеше да има, ако беше записано, че само на майките българки ще се дават надбавки, а на ромките не. Но случаят не е такъв, законът ще важи за всички под 18 години, посочи депутатът.
Лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев поясни от своя страна, че неговата партия също смята ранната раждаемост за вредна. „Подходът ни е много различен“, каза той и добави, че в неговата формация се набляга на образованието и тя е разработила своя национална образователна програма.
Кънчев посочи, че циганите със средно образование обикновено имат до 2-3 деца, които раждат, след като са завършили. „Искаме да образоваме нашите хора и по естествен път да се получат тези неща“, заяви той.
Според него предложението не е съобразено с Конституцията и няма да мине. „Това е възрастова дискриминация“, смята Кънчев. Според него тенденцията за намаляване на ранното раждане сред ромите е положителна, „не е каквото беше преди години“.
Кънчев се обърна към депутата от „Атака“: „Препоръката ми е – скачайте си на големите проблеми, оставете ги циганите на мен, аз ще се оправя!“.

Spread the love