Със заповед на МВР шефа Цветлин Йовчев: Уволниха антимафиота Валентин Цоновски, заловил Хамстера от Рила и разбил „Наглите” и „Килърите”, перничанинът Чочо се самоуби пред него в дома си

Filed under: Искам думата |

Началникът на отдел „Антитерор” притискал гангстери да свидетелстват срещу знакови фигури от ъндърграунда,

В полицията имало сигнали, че топченгето върти далавери с банкера Георги Цветанов – защитен свидетел срещу Алексей Петров

36-09-81 308Антимафиотът Валентин Цоновски, прочул се като ченгето, което разби бандата за отвличания „Наглите“, фабриката за пoръчкови убийства на Пешо Сумиста „Килърите“ и организацията „Октопод” на Алексей Петров, е отстранен от МВР. Комисар Цоновски, началник на отдел „Антитерор“ в разформированата преди месеци ГДБОП, е отстранен от поста си, а заповедта за уволнението му е подписана от вътрешния министър Цветлин Йовчев, пише skandalno.net. Засега мотивите за освобождаването на Цоновски не са публично обявени, а самата новина за разжалването му мина тихомълком в медиите. Валентин Цоновски получава награда от Цветан Цветанов за полицай №1 на 2009 г. Антимафиотът бе уволнен от МВР миналата седмица. Според източник от МВР топкомисарят е отстранен заради десетки жалби на гангстери от всякакъв калибър, които се оплакват, че Цоновски ги е притискал да свидетелстват срещу знакови фигури от ъндърграунда. 36-09-81 Pesho-Sumista-4Сред оплакващите се от методите на Цоновски и бившия му началник Станимир Флоров са Димитър Вучев – Демби и Димитър Йоневски, свидетели срещу Златко Баретата, тарторът на „Килърите“ Петър Стоянов – Сумиста и Любомир Димитров – Гребеца от бандата за отвличания „Наглите“. Любо Гребеца обвинява Цоновски, че го е накарал да признае, че Алексей Петров е бил тартор на терористите, похищавали баровци за пари.

Мълви се, че комисар Цоновски е разследван и заради делата на съпругата му Поля Цоновска, която е кметица на Горна Митрополия. Враговете на антимафиота са подали няколко сигнала до МВР, че топченгето върти далавери в плевенския регион с банкера Георги Цветанов, защитен свидетел в процеса срещу Алексей Петров. „Октопод“. Случайно или не, но преди няколко дни Георги Цветанов е бил освободен от длъжността си в „Инвестбанк“. Цветанов бе началник на плевенския клон на банката на Петя Славова. Мълви се, че срещу Цветанов тече разследване за усвоени 1,8 милиона лева от банковия клон. Валентин Цоновски, който е завършил НСА, се сдоби със статут на най-доброто ченге в България през зимата на 2009-а, когато залови бандата за отвличания „Наглите“ и похищенията на баровци секнаха. Впоследствие шефът на отдел „Антитерор“ ръководи и няколко знакови акции срещу престъпни авторитети и на мушката му попаднаха Алексей Петров, братя Маргини, Стефан Бонев – Сако, Златко Баретата и Пешо Сумиста.

Сред малкото гафове на Цоновски бе случаят с отвлечената и убита Мирослава от Перник и последвалото самоубийство на заподозрения за похищението й Стойчо Стоев – Чочо. 36-годишният пернишки разбойник се самоуби при мистериозни обстоятелства в дома си в Перник на 12 януари 2012-а, макар да бе с белезници на ръцете и съпроводен от трима полицаи, сред които и Цоновски. Впоследствие бащата на Чочо обвини комисаря, че е разстрелял хладнокръвно сина му, за да прикрие следите на истинските похитители на 17-годишната Мирослава. Нейният труп бе открит часове преди съмнителната смърт на Стойчо Стоев. Според обясненията на комисар Валентин Цоновски Чочо е показал на антимафиотите мястото, където е заровен трупът на убитата Мирослава и след като признал, че е участвал в похищението и убийството й, си дал сметка, че ще лежи до края на дните си в затвора. Затова и завел ченгетата до дома си в Перник, уж за да бъде извършен обиск, взел законния си пистолет, съхраняван в каса, и си теглил куршума. Вътрешното разследване на МВР обаче оневини ченгетата и отхвърли съмненията, че Валентин Цоновски е „самоубил“ 36-годишния Чочо.

Преди 2 години Валентин Цоновски стана причина и за задържането на Антон Петров – Хамстера и Митьо Очите. Двамата бяха задържани през пролетта на 2012-а по подозрение, че са подготвяли атентат срещу шефа на отдел „Антитерор“. Тони Хамстера и Очите прекараха по 72 часа зад решетките и бяха освободени. Сред обсъжданите дела на Валентин Цоновски бе прословутият процес срещу бандата на „Килърите“. Пешо Сумиста и търновският лихвар Георги Вълев обвиниха антимафиота, че поддържа интимни отношения с прокурор Ася Петрова от Шумен, която е обвинител срещу организацията за поръчкови убийства. Същевременно Ася Петрова се издигна до поста заместник главен прокурор, но преди месеци Сотир Цацаров я командирова във Варна, за да се подготви за втора инстанция на процеса „Килърите“.

Отстраненият Валентин Цоновски бе търсен от репортер, за да коментира уволнението си, но мобилният му телефон не отговаряше. Според мълвата той бил сериозно притеснен определени мафиоти да не му потърсят сметка. Носи се слух, че ченгето ще бъде преназначено в ДАНС.

 

Spread the love