Производители от Гоцеделчевско: 50% от тютюна залежава, винаги, когато ДПС е на власт, имаме проблеми, при Бойко Борисов получавахме по 12 лв., сега го изкупват едва за 3 лв.

Filed under: Искам думата |

50-09-81-2Тютюнът седи неизкупен, за това алармираха тютюнопроизводители от Гоцеделчевско. Тонове тютюн залежават по стаи и гаражи в Рибново и села от региона. „Пак ни излъгаха, само ни лъжат“, тюхкаха се производителите. На тези, на които го изкупиха, все още чакат да им се плати. Цените са между 3 и 4 лева на килограм, за същото в миналата кампания са получили цени между 10 и 12 лева”, сравняваха хората и се чудеха как ще изкарат годината, пише БГ факти. 50-09-81-3„Притискат ни икономически да мълчим, как пък винаги, когато ДПС е на власт, имаме проблем с тютюна? Как миналата година ни взеха тютюна до края на ноември, а до края на годината подписахме договорите и за тази година, сега още един договор за следващата година не сме подписали. Как можеше миналата година да ни го изкупуват на цени 10 – 12 лева, всичко ни взеха, сега пак проблеми. А на тези, на които е изкупен, не им дават парите. Знаем, че ще ни ги дадат за изборите, за да гласуваме пак за тях“, споделят производителите. „Може да говорят каквото искат за Бойко Борисов и неговото правителство, но при него тези проблеми ги нямаше, миналата година за тютюна получихме по 10 – 12 лева на килограм и изкарахме добре, сега е ходене по мъките. Не знаем докога ще издържим“, казват хората от Гоцеделчевско. Недоволството сред трудолюбивите земеделци расте. „Много сме притеснени за следващата година. Няма една квота, подписана за следващата година”, това казаха още тютюнопроизводителите.

Въпреки че вече започна засаждането на новата реколта от тютюн, старата все още застоява в домовете на производителите. В района на Гоцеделчевско над 50% от реколтата все още не е изкупена. Качеството на тютюна пада с всеки изминал ден, а изкупните цени са драстично ниски. В момента килограм тютюн се изкупува между 3 и 4 лева. Тонове неизкупен тютюн залежават все още по домове и складове на стопаните в района на Гоцеделчевско. Въпреки че вече започна засаждането на новата реколта. Близо 50% от продукцията в региона все още залежава и няма изгледи за по-добри времена. Хора, които от години отглеждат тютюн, казват, че тази година положението е най-критично. Стопаните настояват държавата да се намеси и да изготви стратегия за развитие на отрасъла. Те обмислят дали отново да не излязат на протест.

Spread the love