Медиите на Пеевски следили зам. главния прокурор Ася Петрова: Не съм ничие протеже, Сотир Цацаров ми се обади лично с предложение да стана зам. главен прокурор Спрямо мен се води една доста агресивна компроматна война

Filed under: България |

Зам. главната прокурорка уплашена от кола на медийна група, пуснала до СДВР сигнал срещу журналисти

52-18-02-asq2Медийната групировка, собственост на несполучилия като шеф на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, организирала физическо проследяване на зам. главния прокурор Ася Петрова миналата година.

Това се разбира от думите на самата обвинителка в четвъртък пред бТВ. Тя избегна да назове поименно „Нова българска медийна група“, но намекна за това достатъчно красноречиво, визирайки периода след падането на ГЕРБ от власт м.г., и особено след парламентарните избори, когато Петрова публично се оплака, че непрекъснато я следи неизвестен автомобил.

Тогава медиите на Пеевски и майка му рязко започнаха да „громят“ бившите премиер и вътрешен министър – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а покрай тях „под огъня“ попадна и славещата се като абсолютна фаворитка на Цветанов в държавното обвинение Ася Петрова.

„Получих справка от СДВР. Установен е собственикът на този автомобил, но не са установени лицата, управлявали автомобила. Този автомобил е собственост на една медийна група. Толкова по въпроса, ако желаете повече информация, моля обърнете се към СДВР“, обяви пред бТВ заместник главната обвинителка.

Запитана колко време е била следена от тази кола, тя лаконично напомни, че от м.г. е обект на масирана отрицателна медийна кампания: „Спрямо мен в продължение на повече от година се води една доста сериозна, агресивна, интензивна, компроматна война и това беше част от тази война“.

 

Аз ви съобщавам фактите, а изводите си ги правете вие

 

„Аз ви съобщавам фактите, а изводите си ги правете вие“, добави Петрова в отговор на директен въпрос дали именно тази медийна група е инициирала и въпросната кампания срещу нея. „След като оповестих, че съм следена, и сезирах СДВР, за известен период от време бяха преустановени публикациите“, каза още тя.

Последва уточнение от водещата Генка Шикерова, че „ние в момента се впускаме в неспоменаването на групировки, за да не попаднем под ударите на закона, разбира се, но една определена медийна група в продължение на много години пък беше доста благосклонна по отношение на вас, впоследствие нещата се промениха“.

„Нямам впечатления по отношение на мен някой да е бил по-благосклонен, тъкмо обратното. Аз си мисля, че ако се върнете назад във времето и прегледате всички публикации, които са свързани, включително и с дейността ми по конкретни дела, ще стигнете до обратен извод. Но аз не искам да обсъждам медиите и медийната политика, не ми е това работата“, отговори зам. главният прокурор.

Всъщност Петрова бе атакувана със серия публикации във в. „Телеграф“ и други издания от групата на Пеевски и Кръстева, цитиращи анонимни прокурори, които твърдяха, че тя ги е притискала да не работят ефективно по разследването за нерегламентирано мобилно подслушване в МВР, по което за неупражнен контрол бе обвинен бившият вътрешен министър Цветанов.

 

Привилегии при Цветанов, след това – проблеми

 

 

Докато изданията на Пеевски и майка му услужливо подкрепяха управлението на ГЕРБ, Ася Петрова също се радваше на добро отношение. Техните медии не обърнаха никакво внимание на информацията, че Петрова живее във ведомствено жилище, отпуснато й от МВР, което бе съобщено първо от сайта „Съдебни репортажи“. Темата обаче стана привлекателна за медиите на Пеевски, след като те минаха в опозиция на ГЕРБ. Оттогава не спират да се възмущават, че Ася Петрова плаща твърде нисък наем за въпросното жилище.

Зам. главният прокурор даде няколко пространни телевизионни интервюта, в които опроверга твърденията, че се опитва да разпъне „чадър“ над Цветанов, тъй като делото срещу него не е част от нейния ресор. Петрова отговаря за разследванията срещу организираната престъпност.

Въпреки това, малко след началото на масираната кампания на „Нова българска медийна група“ срещу нея, главният прокурор Цацаров обяви, че я командирова обратно в Шумен (преди да бъде повишена, тя ръководеше местната Окръжната прокуратура – бел. ред.) под предлог, че трябва да си довърши делото „Килърите“, което преди дни завърши и на втора инстанция с осъдителни присъди. Командироването й стана само 3 дни, след като Пеевски скандално бе избран за шеф на ДАНС.

Обяснявайки решението си тогава, Цацаров на практика подкрепи версията на Петрова, че твърденията в публикациите на в. „Телеграф“ са недостоверни: „Г-жа Петрова има конкретни виждания за това откъде е възможно да идва тази атака. Г-жа Петрова свързва тази атака с делото, по което е била първоинстанционен прокурор. Не разполагам с конкретни факти относно това дали това е така, но ми се струва, че тази версия е възможно най-възможната в конкретния случай. Както и да е, атаките сами по себе си според мен няма да повлияят по никакъв начин нито на поведението й като прокурор, нито на професионалната й работа по това дело“.

 

Петрова не знае имало ли е срещи между Пеевски, Цветанов и Цацаров

 

Преди около две седмици името на Петрова отново бе споменато в публичното пространство, при това лично от Делян Пеевски. Това стана по време на поредната му словесна схватка с Цветанов през медиите, която този път бе посветена на темата кой и как точно командва главния прокурор Цацаров.

„В момента Делян Пеевски контролира прокуратурата чрез влиянието си върху Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров“, обяви пред бТВ Цветанов. Пеевски пък му отвърна, че докато Цветанов е бил вътрешен министър, е поискал „ултимативно“ от Цацаров да назначи Ася Петрова за свой заместник, допълвайки, че е бил свидетел на това искане. Депутатът от ДПС призна и за натиск от Цветанов „Нова медийна група“ да разпъва чадър над криминални босове.

„Първо, аз не мога да коментирам срещи, на които не съм присъствала, защото първо – няма как да зная дали такива срещи са факт, и дали в действителност са проведени такива срещи, а още по-малко бих могла да зная какви са били темите, които са били обсъждани на тези срещи. На въпроса оказвал ли е някой натиск върху главния прокурор, господин Цацаров, за това да ме предложи за негов заместник аз мисля, че той даде ясен и категоричен отговор и аз повече от това не бих могла да добавя. Бих могла само да кажа, че на мен ми се обади лично той и ми предложи да заема този пост и аз приех. Това е лично, което аз зная, за всичко останало питайте лицата, които ви съобщават тези факти“, коментира лаконично темата Петрова в четвъртък.

„Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов“, пък бе отговорът на Цацаров на този въпрос още при встъпването му в длъжност на 10 януари м.г.

„Не съм ничие протеже, но не бих искала да изпадам в коментар на политици, не е редно един прокурор да коментира изявление на един или друг политик“, подкрепи думите на ръководителя си и Ася Петрова, повече от година по-късно.

 

Участието й в прословутата делегация в САЩ било наредено от Велчев

 

Петрова коментира и командировката си с Цветан Цветанов в САЩ през 2012 г. „Моето участие в работното посещение в САЩ е служебен ангажимент по силата на заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Бяха посетени институции в Щатите във връзка с противодействието на организираната престъпност. Моето време на престой в САЩ не съвпадаше с времето на Цветан Цветанов“, заяви Петрова и отрече да е спала в един хотел с него. На въпроса на водещите колко време е била в Америка, прокурорката отговори: „13 дни бях там, пътуването също отнема време“.

Бившата окръжна прокурорка на Шумен доби национална известност покрай факта, че наблюдаваше приоритетното за управлението на ГЕРБ дело срещу бандата за поръчкови убийства, кръстена „Килърите“, определяно многократно от ексвътрешния министър като разкриващо за първи път в историята на България „срастването на политическата класа и организираната престъпност“.

Името на Петрова попадна в публичното пространство и през октомври 2010 г. покрай смъртта на шофьора й Недко Тодоров. Тогава Цветанов в типичния си стил побърза да оповести, че основната версия в разследването на случая е самоубийство, въпреки че мъжът бе открит с прерязано гърло в парк Шуменското плато.

Снимка: Ася Петрова, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров по време на първата пресконференция на прокуратурата за бюлетините, намерени в Костинброд.

 

Spread the love