Кметицата Росица Янакиева: Кандидатстваме за два проекта за 800 000 и 1,2 млн. лв., правителството ни ощети тотално

Filed under: Перник |

rosicaОбщина Перник е депозирала в МОН проекти за саниране на ОУ „Св. Иван Рилски“ и 5-о СОУ чрез средствата от правителствената програма за развитие на регионите, депозирани са и два проекта в Министерството на младежта и спорта за финансиране ремонта на зала „Дружба“, както и доизграждане съоръженията на стадион „Миньор“ и ремонт на сградата към него. Първият проект е за 800 000 лв., а вторият – за 1,2 млн. лв. Това е една възможност за извършване на ремонтите чрез средствата, които правителството отпуска на министерството, след като Перник буквално бе ощетен с отпуснати едва 1,03 млн. лв. от тази правителствена програма.

Кметицата Росица Янакиева е реагирала незабавно в Сдружението на общините, че разпределението е несправедливо. Тя е заявила, че Перник е ощетен, като са орязани внесените проекти за финансиране и общината е ощетена в сравнение с аналогични или по-малки общини в страната. Тя даде примери с отпуснатите средства за общини като Пазарджик, за който са предвидени 12 млн. лв., и по-малки общини също с много повече предвидени средства като Кюстендил, Разград и др.

Средствата за общините от цялата програма в размер на 500 млн. лв. са 389 млн. Макар и да е поискана от областната управа да бъде попълнена апликационната форма за проектите, с които ще кандидатства общината в последния ден, са подадени готови 25 проекта за 15 млн. лв. Вместо това Перник е получил потвърждение само за 1 млн.

Янакиева няма да обжалва в съда решението на Министерския съвет както други общини в страната, защото тази процедура на практика спира изпълнението на програмата и общините няма да успеят до края на годината да усвоят средствата. Тя ще разчита на включване на част от проектите, с които общината е кандидатствала към ресорните министерства. Според нея има и друга възможност – някои от общините, които не успеят да проведат процедурите по избор на изпълнители до края на юни, средствата да бъдат прехвърлени към други общини, в които има реализирани процедури. Процедурата ще се изпълни чрез Междуведомствената комисия, в която ще бъдат включени представители на общините на паритетен принцип. Янакиева ще продължи да настоява за прозрачност и публичност при разпределяне на средствата по програмата и как се изразходват средствата по нея. Механизмът за подпомагане на общините чрез инвестиционни програми според нея ще продължи и през следващите години.

Снимката: Росица Янакиева

Spread the love