Израелски учен откри 9 неотваряни свитъка от Мъртво море

Filed under: Глас Свише |

Свитъците са лежали 2000 г. във филактерии – малки кожени кутии, с библейски стихове по тях, носени от евреите по време на сутрешна молитва

61-15-81 tova -svityci-myrtvo-more-nadpisiИзраелски учен откри девет неотваряни свитъка от Мъртво море в държавен склад за съхранение на антики, съобщи в. „Дейли мейл“. Свитъците са лежали необезпокоявани 60 години в три малки кожени кутии с библейски стихове по тях – филактерии, носени от евреите по време на сутрешна молитва. Фрагментите могат да дадат информация за древността, но експертите не очакват нещо сензационно. „Те или не са осъзнавали, че това са свитъци, или не са знаели как да ги отворят“, смята реставраторът Пнина Шор. 61-15-81 yonatan.adlerЙонатан Адрел, който открил филактериите, ги занесъл да бъдат сканирани с ядрено-магнитен резонанс в болница с надеждата в тях да има свитъци. Оказало се наистина така. Свитъците са останали във филактериите около 2000 години. Сега специалистите ще трябва да ги разгънат, без да ги повредят. Това ще бъде направено внимателно, с много предварителни изследвания.

Останките от повече от 900 религиозни ръкописа бяха намерени в 11 пещери в Кумран близо до Мъртво море през 40-те и 50-те години на миналия век.

 

Spread the love