Комисар Георги Костов отчете резултатите от работата на ОДМВР през миналата година: Разложките полицаи шампиони по разкриваемост на криминални престъпления в Пиринско, на опашката двете управления в областния град

Благоевградската полиция на 8-о място по постигнати резултати сред 28-те областни дирекции в страната

63-05-01 othet2 copyБлагоевградската полиция се нарежда на 8-о място по постигнати резултати сред 28-те областни дирекции в страната. Това е добър резултат, посочи в отчета си за 2013 г. шефът на ОДМВР – Благоевград, комисар Георги Костов. Той поясни, че по три критерия се оценяват областните дирекции – резултатност на разследването, на оперативно-издирвателните дейности и на превантивната и охранителна дейност.

63-05-01  othet3 copyПо резултатност на разследването благоевградската полиция се нарежда на 18-о място в страната за 2013 г., което по думите на Костов е обезпокоително и е необходимо мобилизация през тази година. Причините са несвоевременно отчитане от страна на разследващите полицаи, както и ненавременен контрол. По резултатност на оперативно-издирвателната дейност се нарежда на 5-о място в страната, а по превантивна и охранителната дейност – на 8-о място.

Сред официалните гости на форума бяха областният управител Муса Палев, заместникът му Костадин Дурчов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, кметът на Симитли Апостол Апостолов, на Банско – Георги Икономов и на Разлог – Красимир Герчев.

63-05-01  Georgi Kostov copyНай-висок процент на разкриваемост на криминалната престъпност за 2013 година се отчита в Разлог – 60,65 %, следват Гоце Делчев и Сандански – 54,69 %, Банско – с 44,23 %, Петрич – 35,14 %, на опашката са Второ и Първо РУП – Благоевград. Костов отчете, че са намалели престъпленията в сравнение с 2012 година. С 562 са намалели престъпленията в сравнение с 2012 година, като има 10 % увеличение на разкриваемостта. Като умишлени убийства и опити за такива са регистрирани пет броя. През отчетения период са извършени 30 блудства и изнасилвания. Престъпленията са станали в тъмната част на денонощието и след употреба на алкохол. В голям част от случаите жертвата познава извършителя, като има увеличение на подобен род престъпления с близо 40 %.

Увеличил се и броят на разкритите грабежи в сравнение с 2012 година. През изминалата година са извършени три въоръжени грабежа, от които един е разкрит. От всички 1787 регистрирани кражби са разкрити 502, което сочи 28.09 % разкриваемост. Значителна част от извършените кражби в Благоевград са направени от гастрольорски групи, улеснени от анонимността на по-големия град и липсата на видеонаблюдение. 556 сигнала са регистрирани за икономически престъпления, като разкритите са 130.

Драстично се е увеличил броят на тежките пътнотранспортни произшествия на територията на Благоевградска област през 2013 година, посочи още в доклада си комисар Костов. 353 тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани на територията на областта, като при тях 25-има са убити и са ранени 459 човека.

Снимките:
1  Кметът на Благоевград Атанас Камбитов (вторият отдясно), председателя на ОбС Радослав Тасков, кметът на Симитли – Апостол Апостолов (вляво) и на Разлог – Красимир Герчев (вдясно) бяха сред официалните гости.

2 Полицейски служители чуха отчета.

3  Комисар Георги Косто се отчете за дейността на дирекцията.

Spread the love