Тамплиер №1 на Дупница Йордан Андонов удари на пешеходна пътека бившата общинска съветничка от БСП Донка Янкова

Filed under: Дупница |

Шефът на Магистрална полиция Сашо Александров пристигна на втората минута на произшествието, линейката на петата

Тялото на 67-годишната дама се превъртя два пъти, лекарите се съмняват за счупена ключица

63-01-01  DSCN9536 copyЛидерът на тамплиерите в Дупница и бивш лидер на КТ „Подкрепа” и СДС Йордан Андонов удари на пешеходната пътека пред банка „Пиреос” бившата червена съветничка Донка Янкова. Само случайността спаси от смърт 67-годишната дама. При удара тялото й се превъртя два пъти и само чудо спаси живота й. На втората минута на място пристигнаха с патрулна кола група полицаи, придружени от шефа на Магистрална полиция Сашо Александров. На петата минута от инцидента на място беше линейка на Спешна помощ. Трети на местопроизшествието пристигна лидерът на БСП Станислав Павлов.

63-01-01  DSCN9532 copyЙордан Андонов беше силно уплашен. Той пътувал със сина си, който е станал свидетел на катастрофата. „Слънцето ме заслепи, нищо не видях, толкова бързо стана. Карах детето на уроци по английски, не съм бързал. Дано Господ се смили и Донка да е жива и здрава”, каза Андонов.

Донка Янкова веднага беше поета от лекарите на общинската болница, те изразиха съмнения за счупено рамо и назначиха рентгенова снимка, която да уточни пораженията. Лекари установиха, че има навехната ключица.

В болницата Донка Янкова даваше кураж на всички присъстващи. За минути при нея дойде сестра й Ани – дългогодишен секретар на БСП-Дупница, и племенниците й. Сред тях обаче не беше любимият й племенник Асен Башленски, син на сестра й Ани. Оказа се, че той е в София по работа, но успя по телефона да установи връзка с леля си.

63-01-.01 DSCN9526 copy„Всичко е наред, нищо ми няма. Чувствам малко болка в рамото. Нямам наранявания по главата, а се претърколих два пъти и се спрях на асфалта по гръб. Не знам колко съм лежала. Видях само, че Йордан Андонов стои като паметник, дано не е употребил алкохол”, каза Янкова. Скоро до болницата дотича и адвокат Ирена Соколова, бивш секретар на община Дупница. „Ако има средна телесна повреда, веднага поемам случая. Ако нараняването е леко, няма да има дело, извършителят ще се размине с глоба”, каза Соколова. Тя беше във възторг, че приятелката й Донка беше в отлично състояние на духа, нямаше и следа от уплаха.

„И аз съм учудена, че изглеждаш толкова прекрасно. Да не би да е от адреналина, който в момента те държи във форма”, предположи лидерът на БСП Станислав Павлов.

63-01-01  DSCN9529 copyЙордан Андонов беше тестван за алкохол с дрегер. Проверката е категорична, че не е употребил алкохол. Той остана дълго на местопроизшествието и когато научи, че Донка Янкова е добре и няма сериозни наранявания, се прекръсти насред местопроизшествието и на висок глас благодари с думите: „Господи, слава на тебе”. Телефонира на съпругата си и поръча да купи цветя и шоколадови бонбони и двамата се отправиха към болницата.

6ww3-01-.01 DSCN9526 copyДонка Янкова в момента е член на Общинския съвет на БСП и партиен секретар на основната организация в квартал „Левски”. Тя е една от най-щедрите лели в Югозападна България. Преди време подари на племенника си – общинския съветник от БСП Асен Башленски, чисто нов лек автомобил със златист цвят, марка „Дачия”. Парите Янкова спечели с шестица от тотото. Тя спечели над 40 000 лв.

Йордан Андонов и художникът Красимир Савов са единствените тамплиери в Дупница. 40 рицари тамплиери се събраха миналата година в града. На официална церемония тогава великият приор Димитър Кочев награди с висши звания дългогодишни рицари от ордена. На официална пресконференция Кочев обяви: „Взехме решение – орденът застава изцяло и подкрепя исканията на Българския лекарски съюз, представян от многоуважаемия д-р Цветан Райчинов, защото за един човек най-важното е вярата и неговото физическо здраве. Нека Бог ни напътства в делата ни!”

Церемонията на рицарите се проведе при закрити врата. Знакът им – огромен двуметров меч, бе поставен в централен ресторант, където се събраха тамплиерите. Всеки един от присъстващите мъже на средна възраст, преди да седне на мястото си, целува меча. Всички маси бяха застлани с бели покривки с червени кръстове, а костюмираните мъже облякоха ритуални бели мантии с избродиран кръст. Любопитна подробност е, че събранието е било открито с молитвата „Отче, наш”. На отделна маса е била поставена Библията и великият приор поздравил присъстващите със стихове от свещеното писание.

На много места в България рицарите правят дарения, но в Дупница са излезли само с официална декларация. Рицарите прекараха два дни в Дупница, запознаха се със забележителностите на града и се поздравиха с кметската управа.

 

Снимките:
1Йордан Андонов хвали Бог, че Донка остана жива.

2 Донка Янкова и адв. Вера Соколова

3,4 и 5 Лидерът на БСП Станислав Павлов и шефът на Магистрална полиция Сашо Александров бяха на втората минута на мястото на инцидента.

 

 

 

Spread the love