Местан: Ще подкрепим предложението на ГЕРБ за зам.-шеф на ЦИК

Filed under: България |

Отказваме се от третата квота в избирателната комисия

68-19-02-20140325.ylizhcwlzrВ сряда Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в изявление от името на парламентарната група.

„Ще подкрепим както предложението за включване на проект за решение в дневния ред, така и самия проект за решение. ПГ на ДПС няма да внесе проект за изменение на Изборния кодекс. Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни”, заяви Местан.

По думите му това не прави указа на президента нито законен, нито справедлив. „С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила. За този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете, избра да ни изравни с „Атака”. В понеделник се отзовахме на поканата на президента за консултации. След като той категорично отказа да коригира указа си, предложихме единствения възможен изход – промяна на броя на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс. Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до следното разпределение на 18-те членове без двамата на партии и коалиции, представени в ЕП – по парламентарни групи това разпределение би било – ГЕРБ – 7 , БСП – 6, ДПС – 3, „Атака” – 2. Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо”, посочи Лютви Местан.

„Очаквахме да се постигне съгласие по тази идея. На среща във вторник при председателя на Народното събрание стана ясно, че колегите от БСП не са готови. Вместо това те предложиха да оттеглят една позиция. Не е възможно ДПС да направи това. Нека всички бъдат спокойни и доволни. Благата вест, защото днес е Благовещение, на парламентарните групи е, че ДПС не иска трети член на ЦИК. Няма да направим предложения за промяна в Изборния кодекс, нито ще бъдем съвносители, ако от други парламентарни групи имат такава идея”, заяви той.

 

Spread the love