Реакция след посещението на ДПС лидера в Гоце Делчев: „Синьо единство” на Христо Панчугов: Лютви Местан манипулира тютюнджиите с допълнителни субсидии от 1250 евро на година, за да си осигури гласове за евроизборите

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

68-08-81 panchugovПП „Синьо единство“ с лидер Христо Панчугов и гражданските сдружения Обединени земеделци и демократи и ЕВЕТ излязоха с официална позиция относно кризата на тютюнопроизводителите и изказванията на ДПС лидера Лютви Местан в Гоце Делчев. Пред производители в Неврокопско той каза, че заради ниските цени на изкупната кампания стопаните ще получат обезщетения от 3 лв. на кг. Според изброените организации ДПС се възползва от държавните доплащания, за да контролира вота на тютюнопроизводителите. Ето какво се казва в позицията:

„Ескалиралото напрежение и протестите на тютюнопроизводителите са резултат от опита на ДПС от началото на прехода да ги държи в тежка зависимост. За ДПС е важно да има държавни премии в сектора, за да контролира тютюнопроизводителите и да разчита на гласовете им по време на избори. Ние питаме Местан къде беше обещаната от него „нова политика на новия кабинет“, когато същият този кабинет гледаше безучастно как преди няколко месеца тютюнопроизводителите палят тютюна си заради ниската изкупна цена?! И какво да правят другите земеделски производители, които си нямат ДПС да ги спонсорира за ниските изкупни цени?!

Сега Лютви Местан продължава безочливо да манипулира тютюнопроизводителите, обещавайки им допълнително субсидиране от 1250 евро на година, само и само да си осигури комфорт и гласове за предстоящите евроизбори.

Ясно е, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн в България. Ясно е също така, че тези фирми изнудват тютюнопроизводителите, предлагайки им ниски цени на продукцията с аргумента, че качеството на тютюна им е лошо. За сравнение – същите тези фирми, които изкупуват продукцията на българските производители за 4-5 лв. на килограм, в Гърция например плащат между 8 и 10 лв.

Проблемът не е от вчера – досега Комисията за защита на конкуренцията, данъчните служби и други държавни институции трябваше да са започнали проверки, да са проучили има или не такъв картел и да са предприели нужните действия срещу фирмите. Все още няма създаден регистър на изкупвачите. Няма контролиращ орган, който да извършва анализ и оценка на качеството на продукцията. Няма арбитър между търговци и производители. Секторът е оставен без контрол, от което се възползват фирмите – изкупвачи на тютюн, не без знанието на самия Местан и на лидерите на ДПС по места.

Трайното разрешаване на проблема може да дойде само след приемане на национална стратегия на България за развитие и преструктуриране на тютюнопроизводството”.

Снимката: Христо Панчугов

 

Spread the love