13 010 души сложиха подпис срещу решението на кабинета „Орешарски“ да отреже парите за важни проекти в Благоевград

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Кметът Камбитов: Внасям подписката в Министерския съвет след броени дни

68-05-01  Kambitov copy13 010 благоевградчани се включиха в подписката срещу решението на правителството да отреже финансирането на възлови стратегически проекти в Благоевград. Това обяви кметът д-р Атанас Камбитов на пресконференция вчера в Регионалния исторически музей. Подписката, инициирана от него, стартира на 12 февруари и премина под наслов „Благоевград заслужава повече“. Още в първите дни на кампанията стотици положиха подпис в подкрепа на искането за преразглеждане на правителственото решение, за което се обявиха и общинските съветници в специална декларация. В нея те настояваха за преразпределяне на средствата по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, като  категорично възразиха срещу „непрозрачните критерии и неясните аргументи за отхвърлянето на проекти с регионално значение, какъвто е изграждането на депо за твърди битови отпадъци, обслужващо пет общини.“

По време на пресконференцията д-р Камбитов обяви, че събраните над 13 000 подписа ще бъдат внесени в Министерския съвет и ще бъде поискана среща с министър-председателя Пламен Орешарски.

68-05-01 9 copyКметът изрази безпокойство и че процедурата по прехвърляне на част от терените на бившите казарми на община Благоевград за изграждането на парк и международен изложбен център не бележат прогрес и се забавят във времето. Той поясни, че при сегашните поставени условия е непосилно за общината да поема исканите финансови ангажименти и се надява на скорошно разрешение на проблема, за да се пристъпи към реализация на значимите проекти, планирани за терените.

Сред проектите, които бяха отхвърлени за финансиране, са изграждането на регионална система за управление на отпадъците, подлез за квартал „Грамада“, изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в селата от общината, рехабилитация и ремонт на улици в Благоевград и други.

Снимки

1. Камбитов обяснява, че към общината се предявяват непосилни условия за прехвърлянето на терена на бившите казарми

2. Подписката с 13-те хиляди подписа на благоевградчани ще бъде внесена в Министерския съвет.

Spread the love