На делото за касиране кметските избори в село Изгрев: Административните съдии преброиха 8 спорни бюлетини за Й. Китанов и 10 за В. Георгиев

Filed under: Благоевград |

65-02-05  йордан китанов.jpegНа открито заседание в Административен съд-Благоевград вчера съдия Илонка Рашкова даде ход на делото за касиране на кметските избори в благоевградското село Изгрев. Минути по-късно започна и ръчното преброяване на бюлетините. Чувала с изборните книжа от 16 март достави в съда лично председателят на Общинската избирателна комисия Елена Панчева. В късния следобед стана ясно, че 8 са спорните бюлетини за прогласения от ОИК за кмет Йордан Китанов и 10 за опонента му от ГЕРБ Валентин Георгиев. Съдия Илонка Рашкова допусна изслушването и на четирима свидетели – по двама от всяка страна. Адвокатът на жалбоподателя Валентин Георгиев, бившият шеф на Агенцията по вписванията Адриана Мелниклийска, поиска за свидетели застъпниците от ГЕРБ – Николина Николова и Соня Алабашева. Не бяха допуснати за свидетели трима от членовете на ОИК, които са проверявали жалбите. Адвокатите на ответната страна – Богоева и Янчева, бяха категорични, че жалбата е неоснователна, нито едно от нарушенията не е налице и не биха могли да рефлектират върху изборния резултат.

171-22-03-tashko1-Венци Георгиев 69-03-8222-c19239c5413540b5ee1f19187e11115e_XLКакто нееднократно писахме, до оспорването на вота се стигна след жалба на кандидат-кмета, подкрепен от ГЕРБ, Валентин Георгиев. Той оспорва победата на Йордан Китанов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Припомняме, че за Китанов гласуваха 192-ма, за Георгиев 159, кандидатът на НДСВ Мария Деянска бе подкрепена от 18 души, а Гроздан Безински – от 13. Така още на първия тур само с един глас над граничните 50%  кметското място спечели Китанов. До частичните избори в селото се стигна, след като предишният управник Николай Безински бе отстранен за документно престъпление.

Съдът в Благоевград ще се произнесе за резултата до края на седмицата.

Снимките:

1 Йордан Китанов

2 Валентин Георгиев

Spread the love