Самотният баща Йордан Цветанов от квартал „Еленово” разтърси България със своята всеотдайност и родителско чувство: Безработен 28-год. благоевградчанин сам се грижи за трите си деца, майка им избягала в чужбина

Filed under: Благоевград |

Бизнесменът Евгени Крънджилски дава работа на семейството, което преживява със 100 лв. пенсия от бабата и детските надбавки

72-01-03 128-годишният Йордан Цветанов сам отглежда трите си деца в Благоевград. Майката Кристина напуснала дома преди година, като това било третото й бягство.

72-01-03  7Банка взела апартамента на семейството, а Йордан останал без работа. Теглил заем да ремонтира жилището, вземал добри пари, но загубил работата си като водопроводчик и банката прибрала ипотекираното му жилище. В момента Йордан живее с майка си, която е с два инсулта. Баба Стефка получава наследствена пенсия от 100 лева, заедно с детските надбавки – това са доходите на семейството.

72-01-03  3Йордан от Благоевград бе герой в предаването на БТВ “Предай нататък”. Предаването беше излъчено  в събота  и трогна цяла България. Благоевградчани вече се активизираха с идеи и предложения как да помогнат на младия баща.

Всеотдайният Йордан е баща на три прекрасни дечица – Стефани  е първокласничка, а Добрин и Моника  посещават ЦДГ №2 в „Еленово”.

72-01-03  4Той е работлив мъж с изстрадало детство. В повече български семейства майките са тези, които се грижат за своите деца, а в случая Йордан трябва сам да се грижи за тях. Децата му го обичат толкова много, че дори не заспиват без него. Семейството живее на квартира в квартал „Еленово”, като приходите от детски надбавки стигат точно за покриването на месечния наем, разказа студентката Димитринка Цонева, която е съседка на майката на Йордан и оттам знае за тежката съдба на семейството

72-01-03  5Йордан  не знае къде е майката на децата му Кристина, с която живеели на семейни начала 7-8 години. Преди време Кристина се скарала с майка си и тя я изгонила от вкъщи, спомня си Йордан. Не споменава нищо за проява на какъвто и да било интерес от страна на бившата си тъща към децата. Кристина искала да ги остави в дом, но той не позволил. От странични хора разбрал, че е някъде в чужбина. От година не е търсила малките, нито пък се е обаждала да пита за тях. Най-голямото момиченце Стефани  по-тежко преживява липсата на майка си, но никое от децата не пита за нея, споделя бабата Стефка.

72-01-03  8Искам децата ми да са добре, да мога да ги облека като хората, да ги разходя, но съм без работа и едва свързваме двата края. Чувствам се виновен, че не мога да им осигуря дори най-необходимото, от което имат нужда, споделя  Йордан.

С помощта на предаването „Предай нататък” Йордан се свързва с инж. Евгени Крънджилски, който го назначава на работа в строителната си фирма, а от детски магазин подаряват на дечицата дрехи и играчки.

Благоевградският театър ще направи благотворително представление на 7 април, приходите от което ще отидат за семейството, казаха артистите Албена Чобанова и Лъчезар Кацарски. Билети могат да се закупят от касата на театъра, като сумата, събрана от продажбата им, ще бъде дарена на семейството.

Снимките:

1   Йордан Цветанов разказва пред Наталия Симеонова как сам отглежда трите си деца.

2 Наталия Симеонова заедно с Йордан Цветанов, трите му деца и студентката Димитринка Цонева в телевизионното студио

3 Студентката Димитринка Цонева съобщила на „Предай нататък” за съдбата на Йордан и трите му деца.

4Баба Стефка разказва, че едва преживяват със 100-те й лева нааследствена пенсия.

5 Майката Кристина заедно с децата, преди да избяга в чужбина.

6 Децата получиха дрешки от предаването.

Spread the love