Институции свалиха кожата на бившия затворник Стефан Андреев от Кюстендил: Нямам пари за лична карта, а без нея не мога да получа 100 лв. инвалидна пенсия

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

32-годишният мъж търси 6 лв. за адресна регистрация, докато бил зад решетките за убийство при катастрофа, роднини продали бащината му къща

Digimax A50 / KENOX Q232-годишният бивш затворник Стефан Андреев от Кюстендил остана без пари и покрив над главата, а държавните институции са на път да му свалят кожата от гърба.

Стефан Василев Андреев се завъртя в омагьосан кръг – той не може да получи еднократната помощ, която му се полага след излизане от затвора, тъй като личната карта му е изтекла, а няма пари да си я поднови. Без този документ за самоличност Стефан няма как да си вземе парите. Той е лежал в Централния софийски затвор малко над 6 години, като присъдата му е била 9 години. Освободен е предсрочно за добро поведение. Попада в зандана на 25 април 2007 г., като преди това от септември търка наровете на ареста. „Лежах за непредумишлено убийство. Блъснах човек при катастрофа в района на Кричим. Освободиха ме на 27 март“, добавя Стефан.

Сега трябва да се разписва при пробационен служител, а няма адрес в Кюстендил. Младият мъж не може да си направи и адресна регистрация в Кюстендил. „Баща ми е починал, а къщата е продадена от другите наследници. Исках да се регистрирам на адреса при сестра ми в кв. „Запад“. Да, обаче не мога да намеря 6 лева, за да си пусна заявлението и декларацията в ЕСГРАОН в общината. Получавам пенсия за инвалидност, която е малко над 100 лева, но нея ще ми я преведат в средата на април. Кажете ми какво да правя? Институциите ме задължават да си извадя лична карта, а аз нямам пари. Дори ме подсетиха, че документ ще ми трябва и за евроизборите“, вдига ръце Стефан.

 

Снимката: Стефан Андреев

Spread the love