Кметът на Радомир Пламен Алексиев: Програмите за временна заетост да се насочат към бизнеса, общината похарчи 60 000 лв. за ръкавици и метли

Filed under: Актуално от днес,Радомир |

pl.aleksievКметът на Радомир Пламен Алексиев предлага програмите за временна заетост да бъдат предоставени на бизнеса, а не на общините. Според Алексиев, ако предоставяните по програмите средства бъдат акумулирани от бизнеса, това ще го подпомогне, а в същото време хората ще получат досег до производство, както и втора професия, която би им дала сигурност. Забавят се средствата за изплащане на възнагражденията, отбеляза още кметът на пресконференция вчера. Според него по процедирания досега начин програмите са недостатъчно ефективни. Хората получават минимални средства, но не и професионална квалификация. По думите му през миналата година община Радомир е похарчила 60 000 лв. за инструменти, ръкавици и облекла на ангажираните по програмите за временна заетост. В тях в общината за заети 426 души.

 

Кметът Алексиев е инициатор на извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие в Югозапада. Причината да бъде свикано то е отсъствието на представители на държавата на редовното заседание, когато към управляващите е имало много въпроси и не е получен отговор. На заседанието е обсъждан новият програмен период от 2014 до 2020 г. и оперативните програми, които дават възможност на общините да реализират свои проекти и подобрят социално-икономическата картина на населените места.

 Проф. Юли Фърков събра в книга историята на Радомирско, градоначалникът: Само ние имаме паметник на бозаджия, Батенберг идва два пъти да се покланя на Самарското знаме

Проф. Юли Фърков е проследил в най-новата си книга историята на Радомир от древността до наши дни. Той е описал археологическите обекти, на които Радомирският край е богат. Общината подпомага издаването на книгата, която ще излезе на пазара през този месец, съобщи кметът Пламен Алексиев. Той сподели, че е горд с историята на Радомир, който има уникален триъгълен площад, единствен в света има паметник на бозаджията, Радомир е единствен град в страната с водопад.
„Досега знаехме, че от Радомирско в Освободителната война са участвали 27 опълчевнци, проф. Фърков обаче е издирил общо 83-ма, които са се били под Самарското знаме за свободата на България. Неслучайно и в Радомир е донесено и съхранявано Самарското знаме, а княз Александър Батенберг е идвал два пъти в града да се поклони пред светинята. В негова чест гражданите на Радомир са построили арка“, с гордост разказа Алексиев. Той е категоричен, че археологическите находки трябва да останат в града, а не да отиват в частни колекции. Затова ще води непримирима борба с иманярите.

 

 

Spread the love