Внезапна дарба връхлетя рибаря Явор Дончев от Дупница, започна да рисува с камъни, отец Паликарски: Това е божие вдъхновение

Filed under: Оживление |

 Самоукият майстор сътвори слънце на първата си картина, синът му тутакси го нае да се вихри по къщата му

76-24-81 315 copyДуничанинът Явор Дончев реди картини от речни камъни. Самобитният творец вади материалите за шедьоврите си от река Джерман. Първите си творби Явор нареди върху външните стени на своя дом, който е разположен на брега на р. Джерман.

76-24-81 389 copyНестандартната идея за съвременно изкуство се зародила в ума на Явор по стечение на обстоятелствата. От дете той е запален рибар и мята въдицата направо от двора си. ”След  това пускам уловеното отново в реката. Тази голяма моя страст породи най-новото ми увлечение – да творя с камъни”, споделя Дончев.

От взиране във водата на реката в очакване да се помръдне плувката очите на Явор са запаметили всяко камъче и скална морена от коритото на реката. Извенъж тази зрителна картина изригва в спонтанно вдъхновение и Явор започва да събира камъни от брега и коритото и да реди картина. Първото му творение е на слънце, което изрисувал на стената на къщата си. Толкова било силно увлечението на самоукия майстор, че почти на един дъх той извезал картината на стената.

76-24-81-photo_verybig_1060864 copyСемейството на Явор останало възхитено от спонтанната му дарба и синът му го завел на къщата си със заръката: „Започвай да рисуваш и тук”. Двора на къщата на сина си Явор е превърнал в произведение на изкуството, на което се  възхищава мало и голямо. Къщата на съвременния творец се намира под  дупнишката местност Кулата, където е била  някога дупнишката крепост и е разположена точно под черквата „Свети Николай” в Горна махала. Самобитният художник е откритие на фондация „Природните чудеса на България”.

Архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия Отец Георги Паликарски, който прекарва доста време (на строежа на килийното училище до храма) също остана силно впечатлен от изрисуваните с камъни картини на Явор, които се виждат  и от храма. Колоритният свещеник има своя версия за внезапната дарба на художника.

„Това е божие вдъхновение. На мястото, на което е построен храмът, много често се вижда  божествено  сияние, много хора спират с колите си да го снимат, питали са ме какво е това. Така че мястото е със силно божествено присъствие и то е отключило  внезапната дарбата на човека. Да е жив и здрав и да твори от сърце”, пожела отец  Паликарски.

Снимките

1 Явор Дончев с гордост позира пред картината слънце.

2 Двора на къщата на сина си Явор е превърнал в произведение на изкуството.

3 Георги Паликарски 

 

 

Spread the love