В предаването „На фокус” по ТВ „Запад”: Така рече Първан Дангов: Производителите в Кюстендилско не месят хляб с фуражно брашно, не съм страшилище, такива са правилата на играта

Д-р Войнова: Пекарите, които ще правят козунаци за Великден, да си кажат предварително, иначе ще ги глобя

76-08-81 1Директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Първан Дангов и шефката на отдел „Контрол на храните” д-р Велка Войнова увериха в  предаването „На фокус” по ТВ „Запад”, че в Кюстендилска област ядем хляб без вредни примеси. В Дупница и Кюстендил магазините се зареждат с хляб, който се произвежда в Перник, Благоевград, Самоков, дори от Гоце Делчев, казаха оше експртите. Те признаха, че за да дисциплинират производителите, залагат единствено на постоянни и внезапни проверки. „Хлебопроизводителите на територията на Кюстенилска област имат опита и отговорността, спазват изискванията, така че можем да кажем, че не ядем хляб, който да застрашава здравето на хората и не е опасен при консумация”, подчерта Дангов.

Digimax A50 / KENOX Q2Д-р Войнова заяви, че проверките са насочени върху етикетирането на храните и технологичната документация, „Мога да кажа, че по отношение на технологичните документации, нямахме констатирани несъответствия. Само един оператор не беше актуализирал технологичната си документация, с оглед на това, че той вече не вкарва добавки, а те все още бяха вписани в неговата документация. Проверихме суровините, с които работят опараторите. Същите бяха придружени с необходимите документи. Много важно е при производството на хляба в придружителните документи да бъдат отразявани качествените показатели на брашното. Това беше акцент на проверката, за да се докаже, че нашите хлебопроизводители не влагат фуражно брашно. Ето затова е важно, когато получават хлебопроизводителите брашното, в придружителните документи да бъде записано какво е количеството на мокрия глутен. Това е нещото, което е показателно за качествата на произведения продукт. Маята, солта, всички суровини бяха придружени с документи, суровините бяха правилно съхранени и отразени в съответните дневници. Това, което констатирахме като несъответствие, касаеше етикетирането. 22 предписания, действително изглеждат много. Но аз мога да кажа, че в този случай ние сме писали предписания и за дребните, ако можем да кажем дребни, несъответствия по отношение на етикетирането, като например за текста, с който се обявява срокът на трайност. Принципно при хляба трябва да бъде изписано „Използвай преди…”. На много места беше отразен „Най-добър до…”. И от „Най-добър до…” потребителят ще разбере, че това е срок на трайност, но това не е коректно спрямо Наредбата за етикетирането и представянето на храните. „Използвай преди…”, това е категоричен текст. Докато „Най-добър до…” се използва за храни, които са с дълъг срок на трайност. Хлябът е продукт с малък срок на трайност, по утвърден стандарт „България” е дадено два дни – 48 часа срок на трайност, когато произвеждат производителите, а в масовия случай е три-четири до пет дни, това е в зависимост от технологията на производство, от влаганите добавки. Друго несъответствие, което установихме, е, че при използваните миксове не се отразява съставът на микса като състав на храната. Това също е включено в нашите предписания. Миксовете, които използват нашите производители, са в съответствие с изискванията на регламента, регулиращ влагането на добавки в различните видове храни. Но потребителят е длъжен да знае, какво съдържа този микс”, разясни д-р Войнова.

По думите на Дангов хлебопроизводителите в областта са наясно със закондателството и го спазват. „На среща с бранша на хлебопроизводителите и сладкарите ги попитахме в откровен разговор кое най-много им тежи. Те споделиха, че документацията, воденето на документите, дневниците, записите за температурата на режима на изпичане, ферментацияна на тестото, суровините, които постъпват, са им като воденичен камък на шиите. Само че такива са правилата на играта. Хлябът е хранителен продукт, който масово се употребява. Така че компромиси в сектора няма как да се напрявят. И нашите хлебопроизводители са наясно с това, което се прави. Бих казал, имаше и податки в сивия сектор, доколко се намират такива фирми, които зареждат в Дупница специално, тук имаше и сигнали, но с общи усилия пресякохме лошите практики. Аз не искам да остават с убеждението някои, че ние сме страшилището на инспекторите. Влизаме вътре, съсипваме бизнеса, затваряме ресторанти, но когато става въпрос за човешкото здраве, за здравето на децата, когато става въпрос за здравето на гостите, на жителите на едно населено място, кажете какви компромиси да правим? Не сме педанти, нито сме буквояди и колегите от контрола на храните, правилно прилагат и разпоредбите на закона. Законодателят е предвидил глобите да бъдат максимално поносими и респектиращи съответно, за да не се получават драстични нарушения. И Слава Богу в заведенията за обществено хранене, там, където сме приложили крайната мярка на закона, има ефект, бих казал”, заяви Дангов.

За проверките, които ще се правят, свързани с предстоящия празник Великден, д-р Войнова каза: „Великден предстои. Директорът издаде заповед, с която разпореди извършването на засилени проверки в обекти от търговска мрежа, обществено хранене, производствени предприятия. Ние вече си знаем нещата. Активно се насочваме към контрол на магазините за търговия с месо, в магазините за търговия с бои, пазарите –пресните плодове и зеленчуци и козунаците. Сега е моментът да кажа, че този от нашите оператори, който желае да произвежда козунак, а това не му е вписано в удостоверението за регистрация – да предприеме спешни мерки, да му се впише като асортимент, който той може да произвежда, защото в противен случай ще бъде санкциониран, няма как. Ще си проверяваме отново месото, потребителят да следи за здравната маркировка върху агнешките трупове. Да следи за оцветителите, които задължително, трябва да бъдат обявени на всяка опаковка боя. Миналата година не сме имали проблеми с боите.

Снимките:
1 Д-р Първан Дангов
2 Д-р Велка Войнова

 

Spread the love