10 опасни психично болни бродят в Кюстендил, пуснаха на свобода Кирил Марков, който едва не закла 7 полицаи

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

police_car10 души са опасните психично болни в Кюстендил, сочи справката на отделението по психиатрични болести към многопрофилната болница в града. Един от последните случаи е свързан с лице, което малтретира родната си майка. „След като минаха всички процедури в съда, той ще бъде изпратен на лечение в Раднево. Много голяма пречка е, че роднините не искат да свидетелстват пред съда от страх за живота си”, коментират медици. Обикновено процедурата след подаването на сигнал и насрочването на първа дата по делото е в рамките на 15 дни. Много често е търсено и съдействието на полицията.

Кюстендилци още настръхват при спомена за Кирил Марков от село Ваксево, който преди година едва не закла 7 полицаи, които се опитваха да го усмирят. Мъжът беше въоръжен и в продължение на час размахваше ятаган с дължина метър и половина. Кирил беше повален от куршум в крака и принудително изпратен за лечение в Кърджали. Наскоро обаче той е изписан от здравното заведение, като оттам са посочили, че има подобрение в състоянието му. „Обикновено тези хора са изоставени от близките си. Не взимат лекарствата си и след време болестта отново се отключва”, коментираха местни психиатри.

Пред проблем се изправят медиците и при издаването на т.нар. „психо” за разрешително за оръжие. „Документът се издава срещу 15 лв., но проблемите започват след това”, казаха местни полицаи. По отношение на контрола медиците обясняват, че този проблем трябва да бъде разрешен от Министерството на здравеопазването. От 2000 г. вече не се водят психодиспансери по места. При издаването на такъв документ се сляга печат за това дали лицето е лежало в здравното заведение. „На практика става така, че ние издаваме документи, които не знаем какво означават”, уточниха от психиатричното отделение в Кюстендил.

Що се отнася до оръжията, разрешително се издава за период от 5 години. Такива има около 3 хиляди по неофициална информация. Проблемът обаче е, че в рамките на този период може да се промени психичното здраве на лицето, което е притежател на оръжие. При подобен случай миналата година мъж от Кюстендил се беше барикадирал вкъщи заедно с майка си. Едва след намесата на полицията се установило, че в дома му имало пушка и пистолет, които най-вероятно мъжът е щял да използва.

 

 

Spread the love