АФИС: Ако евроизборите бяха днес, БСП – 18%, ГЕРБ – 17%, ДПС – 4,8%, „Атака” – 3,2% „България без цензура” – 3,2% и АБВ – 3,1%

Filed under: България |

81-19-01-20140409.vyvxgkfunaАко евроизборите бяха тази неделя, БСП щеше да спечели 18%, ГЕРБ-17%, ДПС-4,8%, „Атака“ и „България без цензура“ щяха да са с равни резултати – по 3,2% и 3,1% за АБВ. Това показва изследване на агенция АФИС за политическите нагласи на българите 50 дни преди евроизборите. По-малко от два месеца преди изборите за Европейски парламент кръгът на претендентите за депутатски места в Брюксел вече е очертан. „Голямата тройка“ в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България. Още три партии демонстрират потенциал да прескочат високата бариера от 5.88% и да реализират по един мандат: Движението „България без цензура“, партия „Атака“ и формацията на експрезидента Първанов АБВ. В числото на „призьорите“, които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още партиите „Реформаторски блок“ и „Национален фронт за спасение на България“. Според АФИС очакваната избирателна активност възлиза на 2.5-2.8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа. От потенциалните гласоподователи 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата остатъчна половина – дали да гласуват изобщо. Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар.

Тази интрига увлича все повече предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1.5 и 1.7 млн. гласове. С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и партия „Атака“. При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен. Предимството на ГЕРБ е в масовото убеждение, че България се движи в погрешна посока и хората не виждат перспектива за живота си в страната. Това по правило е насочено срещу управляващите и облагодетелства опозицията. Мощната антиправителствена вълна, в сравнение с нивата, в които ни е позната от края на миналото лято, утихна, но се вижда, че няма промяна в масовата оценка на състоянието и на общата тенденция на развитие. Донякъде изненадващо, но логично нивата на неодобрение на действията на правителството спадат, като същевременно се наблюдава и леко покачване на доверието в дейността на министрите и на изпълнителната власт като цяло. Въпреки загубата на привърженици на БСП през изминалата година, въпреки появата на силен ляв конкурент в лицето на АБВ, кабинетът „Орешарски“ печели свои нови симпатизанти, които прехвърлят автоматично подкрепата си в полза на БСП.

Spread the love