Дангов: Фермери масово правят врътки за евросубсидии, в Кочериново издирвах 12 измислени крави

Ще накажа нарушителите, но няма да им кажа имената, каза шефът на Областната дирекция по безопасност на храните

Digimax A50 / KENOX Q2Фермери от Кюстендилска област надписват броя на животните, които отглеждат заради евросубсидиите, обяви шефът на Областната дирекция по безопасност на храните Първан Дангов. Инспекторите алармират, че това се превръща в порочна тенденция за региона. В един от обектите в Кочериново е установено, че по списък има 12 крави повече, които от ОДБХ не открили в наличност. “Те липсват от животновъдния обект, а собственикът няма логично обяснение какво се е случило с тях”, казаха инспекторите.

”Знаем, че всеки се бори за субсидии, всеки иска да взима пари от държавата, не е пресилено да го кажа – тези фермери се явяват некоректни ползватели на европейски субсидии”, каза Дангов.

Подобни несъответствия има и в Дупница, и в Сапарева баня. До момента от ОДБХ са издали 25 удостоверения на животновъди, ползващи високопланински пасища. “Особено е атрактивно да се сключват договори с Национален парк “Рила” да се извеждат животните през летните месеци на паша. Какво се получава на практика? При дадено удостоверение от нас, че в посочен животновъден обект се отглеждат 150 животни, договорът се сключва за 150 животни за отглеждане в големи площи в Национален парк “Рила” и те или не се извеждат на паша, или се извеждат по-малка част, само че се ползва цялата площ за 150”, каза Дангов.

Врътката е за получаване на пари за отглеждане на животни във високопланински пасища. Всичко е свързано с плащане, тъй като е необходимо ветеринарно свидетелство за придвижване на животните до мястото, плаща се за гледач, охрана и за доене на мляко.

Тъй като има нарушения, на фермерите ще бъдат издадени наказателни постановления, а дали ще върнат парите, ще кажат от Държавен фонд “Земеделие”, посочи Дангов, като отказа да назове имената на нарушителите.

 

Снимката: От ляво надясно: Велка Войнова, Първан Дангов, Емил Гъгнев и Бойко Опърлаков.

 

Spread the love