Зам.-кметът Красимир Георгиев в предаването „На фокус” по ТВ „Запад”: Отрязаните 35 млн. лв. за пречиствателната станция в Дупница са политическа санкция заради кмета от ГЕРБ

С Ивайло Константинов начело ГЕРБ в Дупница е обречен да побеждава, с каквото се е захванал, винаги е успявал

 В дупнишките села сме заложили ремонти на стадиони, съблекални, детска градина, тротоари, няма проблем лаврите да оберат Мая Манолова и Ибришимов, важното е хората да живеят по-добре

20-03-82-krasimir-georgiev-bigЗам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев говори по актуални за Дупница въпроси в предавнето „На фокус” по ТВ „Запад”. Той обясни за нефинансирания проект за пречиствателната станция за отпадни води в община Дупница, за депото в село Джерман, както и за очакванията му от новия председател на ПП ГЕРБ –Дупница – Ивайло Константинов.

Зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев заподозря политически причини проектът на община Дупница за пречиствателната станция за отпадни води на стойност 35 млн, лв. да бъде отрязан от финансиране. „Общината няма да се примири с този отказ”, заяви категорично той в предаването „На фокус” по ТВ „Запад”. Освен това по проекта има изразходвани 1,5 млн. лв. Георгиев обясни, че вече втора седмица няма отговор на писмото до Министерството на околната среда и водите. В писмото от общината са посочили поне 3 варианта, откъдето могат да се намерят пари. Затова Георгиев е убеден, че проектът може да бъде реализиран. 

Konstantinov 1234566 copy„Консултирали сме се с едни от най-големите експерти по оперативни програми. Един от начините, който посочваме, е проектът да бъде финансиран със средства от държавния бюджет, а след това хазната да ги възстанови от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. Това при положение приемаме, че мотива за отказ на Министерството на околната среда и водите, че през настоящия програмен период ресурсът е изчерпан, е действителен. Схемата, за която казвам, е напълно допустима. Всъщност малко българи знаят, че когато един проект се финансира с европейски средства, тези пари не стоят на банкова сметка в някоя българска банка, а се изплащат от държавния бюджет и след държава си връща направените разходи от Брюксел. Затова проектът на Дупница и още няколко общини може да бъде решен по този начин. За съжаление към момента от управляващия орган не срещаме разбиране. 211-12-81 ibrish copyВъзможно е там работата действително да е натоварена. Чакаме всеки момент отговор и сме готови за среща, за да обсъдим всички възможни варианти”, заяви Красимир Георгиев. Той разкри, че писмото с отказа е адресирано до кмета Методи Чимев, но малко по-надолу е било написано „община Казанлък”. Георгиев си обяснява грешката с това, че подобно писмо е било изпратено до няколко общини. „От мои проучвания, разбрах, че община Казанлък е получила подобно писмо. Просто хората са правили copy paste. Смущаващото е, че са допуснати не само технически грешки, а такива, които са изключително сериозни и са в противоречие на европейските регламенти за финансиране на европейските проекти”, каза зам.-кметът. Той не е съгласен с един от мотивите за отказа, че нямало вероятност проектът да бъде усъществен до края на 2014 г., а по думите му такъв срок за проекти по Оперативна програма „Околна среда” не съществува никъде. В европейският регламент е записано 31 декември 2015 г.

66-03-81 -manolovaОт общината твърдят, че са спазили всички срокове и в един момент след напълно свършената съвестна работа проектът е отрязан.

„Прекалено много стават съвпаденията, в които в общини като Дупница, управлявани от кметове, които в момента са в опозиция, имат проекти, които са подготвени перфектно и имат уверение за финансиране, но просто остават нефинансирани. Според мен в управлението на оперативните програми все повече присъства политическият елемент, гледа се общините дали са червени и на ДПС.

„Ние подготвяме едно парламентарно питане, което в скоро време ще бъде отправено от представител на ГЕРБ в парламента. Нямаме абсолютно никакво намерение да седим с наведена глава и да чакаме да ни я отсекат. Аз не искам да ставам адвокат на никой, но искрено съчуствам на пернишкия кмет Росица Янакиева, с която се извършват подигравка след подигравка. Както знете, тя произхожда от БСП, но в момента се преориентира към друга лява политическа сила. Всички тези кметове биват наказвани. Трябва ясно да се знае, че наказанието е за гражданите на тези градове, а не толкова за кметовете. Неосъществяването на един такъв проект, какъвто е водният цикъл на община Дупница, може да повлече ужасни екологични последстивя в бъдеще. Всички знаят, че пречиствателната станция за отпадни води е построена през 70-те години на миналия век. Тя не е ремонтирана от тогава. Абсурдно е община със собствен ресурс да успее за осигури средства за такъв крупен ремонт. Знаете в какво състояние са канализацията и водопроводът в община Дупница. Имаме над 85% водозагуби. Това е пилеене на ресурс, така че лично аз, дори и да има някакви обективни причини проектът да не може да бъде финансиран точно в този момент, мисля, че когато става въпрос за една община с над 50 000 жители, като Дупница, поне можеха да ни повикат и да кажат: „Уважаеми представители на община Дупница, в момента средствата по Оперативна програма „Околна среда” са спрени, което е факт. Знаете, че бяха спрени в края на миналата година. Изпитваме такива и такива проблеми, дайте да видим какво да направим”. За съжаление нищо подобно не се случва. Получаваме едно сухо писмо, в което ни уведомяват, че просто не сме включени в сметките. Неясно защо пък други общини, които са горе-долу на същото положение, не получават такова писмо. А получават договори. В края на 2012 г. нас ни уведомиха, че проектът е преведен в перфектен вид. Проведете съответните тръжни процедури и заповядайте да подпишем договора”, каза зам.-кметът Красимир Георгиев.

За двата проекта по програма” Растеж и устойчиво развитие на регионите”

295-09-81 metodi-chimev121„Това е изключително важен проект, който касае дупнишките села. Аз с ръка на сърцето мога да кажа, че сегашното общинско управление действително е длъжник на дупнишките села. В града бяха направени доста неща, в селата не са толкова много и оправданията са безмислени. Вкодирали сме два проекта – единият е за 450 000 лева с ДДС. Става въпрос за ремонт на ОДЗ в село Джерман, ремонт на съблекални, на стадиона в село Джерман, което често се внушава, че общинското ръководство на ГЕРБ не обича. Ремонт на детската градина в с. Крайници, ремонт на кметството в село Самораново. Вторият проект включва ремонтиране на площада в село Бистрица, рехабилитация на тротоари в село Джерман, рехабилитиране на тротоари в село Крайници, ремонтиране на спортен комплекс в с. Самораново, реконструкция на детска площадка в с. Червен брег, ремотиране на площад в с. Яхиново, реконструкция на детска площадка в с. Баланово. Виждате, че никакъв политически принцип не сме влагали, като сме входирали тези проекти. И наистина искам съвсем откровено да кажа, нека всеки, който може, да помогне тези проекти да минат, да го направи. Ако наистина в тези 7 най-големи дупнишки села успеем да направим нещата, които са заложени, това действително ще промени живота на хората в тези села. На тях им стига едно площадче, една детска площадка или една спортна площадка. Направили сме го това нещо, нека да се случи наистина. Нека хората, от които зависи, защото от нас не зависи по никакъв начин. Ясно е, че въпросният фонд за растеж и развитие на регионите се решава на политически признак, нека това нещо да се случи. Няма проблем заслугата да си я припишат Мая Монолова или Иван Ибришимов. Нека те да оберат лаврите и венците, но нека помогнат на хората от дупнишките села, които абсолютно нямат никакъв друг шанс да получат финансиране от подобен размер”, сподели Красимир Георгиев.

 

По въпроса за депото в село Джерман

 

„Депото е един изключително сериозен проблем. Първо ние внесохме допълнения си доклад по ОВОС пред РИОСВ – Перник. От тук натам всички компетентни институции трябваше да дадат свои становища пред РИОСВ – Перник и да бъде свикан най-сетне този екпертен съвет, който да каже дава ли се положителен ОВОС, или не се дава на въпросното депо. Моята информация е, че от РЗИ – Кюстендил, отново са си измили ръцете и са казали, че не се чувстват компетентни самостоятелно да отговорят на въпроса и са пратили писмото за преценка в централата на Министерството на здравеопазването, което според моя информация и мои наблюдения ще отнеме още вероятно около месец-два ново забавяне. За мен казусът е ясен, тук топката ще се тупка до безкрай. Не очаквайте решение на РИОСВ преди изборите през месец май, преди европейските избори. След европейските избори вероятно ще дойдат предсрочни парламентарни избори. След пресрочните парламентарни ще дойдат местни. Ако караме така да политизираме този проблем, ще си дишаме от сметището на жк, ще се тровим… Ние се борихме 9 месеца с едно безумно становище на РЗИ – Кюстендил, което оспорвахме пред Министерството на околната среда и водите. От РЗИ – Кюстендил искаха да се изчисли комулативният ефект от замърсяването на всички потенциални обекти, които биха могли да бъдат построени на територията на община Дупница. Всеки, който го погледне, каза – това е абсурд. Очевидно е, че от РЗИ – Кюстендил се опитват да направят така, че да не дадат бързо становище. След 9-месечна борба, моите уважения към експертите към Министерството на околната среда и водите, провеждах срещи на високо и на по-ниско ниво, хората дадоха категорично становище, че изчисляванията на такъв комулативен ефект не са нужни и да си направим допълненията по ОВОС. Ето, направихме ги за десет дни, след като получихме писмото от Министерството на околната среда и водите и сега отново случаят се предъвква във времето. Явно, защото някой човек, който в момента е с изключително висок пост, е казал, че там депо няма да има. И всъщност абсолютно никакви аргументи не го интересуват. Това е за мен причината”, каза Георгиев.

 

За новия лидер наГЕРБ – Дупница, Ивайло Константинов

 

„От новия лидер очаквам да постигне това, което винаги е постигал в живота си. Ивайло Константинов, знаете много добре, че е мой близък приятел, човек, който безкрайно уважавам. Когато той се захване за нещо, винаги успява. Така че аз мисля, че това е една много лоша новина за БСП – Дупница. Докато Ивайло Константинов е председател на партията в Дупница, ГЕРБ заедно със своите партьори е обречен да побеждава, а всички такива сметки, които в БСП започнаха да си правят, когато Ивайло напусна председателския пост на Общинския съвет, няма да успеят. Тези сметки започнаха от една известна дама и един известен господин, които разхождаха Станислав Павлов в София в разни фирми и министерства да го представят като бъдещия кмет на община Дупница. Просто ги съветвам да забравят това нещо. Ивайло вече се заема с нещата много сериозно, това ни вдъхновява всички да работим 3 пъти по-усърдно. И предвещава много победи на ГЕРБ и на неговите съюзници в Дупница”, бе категоричен бе зам.-кметът на община Дупница Красимир Георгиев.

Снимките:
1 Красимир Георгиев
2 Ивайло Константинов
3 Иван Ибришимов
4 Мая Манолова
5 Методи Чимев

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Коментар за: Зам.-кметът Красимир Георгиев в предаването „На фокус” по ТВ „Запад”: Отрязаните 35 млн. лв. за пречиствателната станция в Дупница са политическа санкция заради кмета от ГЕРБ

  1. „От РЗИ – Кюстендил искаха да се изчисли комулативният ефект от замърсяването на всички потенциални обекти, които биха могли да бъдат построени на територията на община Дупница. Всеки, който го погледне, каза – това е абсурд.“
    Нова лъжа и нова глупост на общината!!!!!! Джерманци искаме да се изчисли от вашите експерти кумулативния ефект от съществуващите към момента съоръжения : ПСОВ,сметището на Кольо, Е79 и към тяхното замърсяване да се добави това на бъдещото сметище!! Много за прости имате хората, ама май е обратното!!!!!!!!!!

    джерманка
    2014/април/18 at 18:05 PM