Дърводобивни фирми от Кюстендилско се оплакаха на зам.-министър Валентина Маринова: Цената на дървесината от Осоговския балкан е 2 пъти по-висока, не сме конкурентоспособни

Filed under: Благоевград,Кюстендил |

Директорът на ЮЗДП Светозар Михайлов: Свалихме от 23 на 17 лв. за кубик, но явно пак е висока, все пак на пазара на дървесина не сме сами

Digimax A50 / KENOX Q2Цената на дървесината от Осоговския балкан е двойно по-висока в сравнение с добивания материал в други части на Югозападна България, оплакаха се дърводобивни фирми на зам.-министъра на земеделието Валентина Маринова. Проблемите в бранша изслушаха още зам. изпълнителният директор на ИА по горите Альоша Даков, директорът на Югозападното държавно предприятие Светозар Михайлов и Васил Пуров – директор на РДГ-Кюстендил. Домакин на срещата бе областният управител на Кюстендил Иван Каракашки, присъстваха зам.-председателката на парламента Мая Манолова и депутатът Иван Ибришимов.

„Високите цени се явяват пречка пред конкурентоспособността на дървесината, която предлагат фирмите от Кюстендилския регион. Постави се проблемът с лицензионните и разрешителните режими. По отношение на тях има разбиране, че могат да бъдат облекчени. При получаване на лиценз за дърводобив е ясно, че там изискванията трябва да се засилят. Не може която и да е фирма, без да отговаря на вид и категории персонал за квалифицирани специалисти, да бъде пускана в българската гора“, каза Мая Манолова. Представителите на министерството се ангажираха с изготвянето на анализ на дърводобивните предприятия и специално на горските стопанства в Кюстендилска област, за да се предприемат стъпки за оптимизиране на тяхната работа и ако е възможно, да се понижи цената на дървесината, която те предлагат за добиване от държавните гори.

Зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова заяви, че ще се търси мярката между това, което Югозападното държавно предприятие предлага, и пазара по отношение на продажбата на дървесина. „Добре е да обърнем внимание, че в по-голямата си част държавните предприятие се издържат от дървесина или сформират своя резултат от дърводобива. Тук, на срещата, разбрах, че има фирми, които са в бранша от десет години, инвестират, поддържат работна ръка“, каза зам.-министър Валентина Маринова.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Светозар Михайлов уточни, че вече са направени усилия за премахване на прекупвачите чрез борсата. „Осигурихме пряк достъп до пазарите на дървесина и това се оцени от фирмите. Осигурихме 30 % от дървесината да я даваме на местни фирми, за да може местните ползватели да бъдат задоволени“, каза Светозар Михайлов.

Той се съгласи с факта, че търговците поставят с основание цената за дървесината. „Ние вече направихме необходимото. От 23 лева на обезличен кубик дървесина в Осогово е свалена на 17 лева, което е част от нашата стратегия да запазим местните фирми. Оказа се, че тази цена все още е висока и те не са конкурентоспособни. Обещахме да преосмислим нашата ценова политика. Но пък ние в пазара на дървесина не сме сами – има частни собственици, общински гори, църковни гори и те сами си определят цената на дървесината”, добави Светозар Михайлов.

Снимката: От ляво надясно: директорът на ЮЗДП Светозар Михайлов, заместник изпълнителния директор на ИА по горите Альоша Даков, зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова, областният управител Иван Каракашки и депутатите Мая Манолова и Иван Ибришимов

Spread the love