Цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето за 163 г. от рождението му

Filed under: Благоевград |

89-07-03  1 copyДумите на Георги Измирлиев „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството” прозвучаха вчера в Благоевград по повод 163 г. от рождението на революционера. Венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Измирлиев – Македончето, помощник-апостол на Търновски революционен окръг по време на Априлското въстание, положиха зам.-кметът по хуманитарни дейности в община Благоевград Валери Смиленов, представители на политически партии, културни институции и граждани.

Пред събралото се множество на площада, носещ името на Георги Измирлиев, младата благоевградчанка Анелия Атанасова припомни моменти от живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в многодетното семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. Възпитан е в дух на родолюбие и патриотизъм. Включва се в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг, но е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

 

Spread the love