Изложба с находките от разкопките на крепостта „Кракра” събра стотици посетители: Археоложката Василка Паунова смая перничани с оловна плочка от 13-и век с молитвата „Отче наш”, стиска палци да открие второ светилище на Дионис

Filed under: Общество |

Събитието бе открито от директора на музея Емилия Велинова, сред експонатите – мечи зъб, каменна врата от гробница, амулет от глина

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНепоказвани досега находки подреди в изложба Регионалният исторически музей в Перник. Те са открити при разкопки на крепостта „Кракра“, провеждани през 20-30-те години от Ст. Бръчков и през 60-70-те години от археолога Й. Чангова. Представени са и експонати, открити от археолога Василка Паунова през последните 10 години. Те обхващат дълъг исторически период от неолита до Средновековието. Голяма част от тях досега не са показвани. Изложбата е посветена на 1010-годишнината от първата обсада на крепостта от византийски войски, водени от император Василий Втори, и на Международния ден за опазване на недвижимо културно наследство и е озаглавена „Крепостта Перник. Позната и непозната”. 

90-12-81  6В постерите увлекателно е разказана историята на крепостта през периода 10-11-и век. На фона на историческите събития са разгледани двете обсади и ролята на легендарния Кракра в отбраната на Перник.
Изложбата бе открита от директора на музея Емилия Велинова, а археологът Василка Паунова запозна десетките посетители с изключително ценните находки от праисторията до 13-и век, сред които уникална оловна плочка, върху която е изписана молитвата „Отче наш“, каменна врата от гробница от елинистическата епоха 4-3-ти век пр. Христа, бойни топчета, мечи зъб и амулет от глина, случайно намерената миналата година статуетка на Хермес от 3-ти век преди Христа. Изключителен интерес за посетителите представляват мраморните торс на Дионис и оброчна плочка, монети и много други предмети. Намерени са следи и от още едно светилище на Дионис, от което са донесени в домовете на някогашните обитатели оброчни плочки. Засега това е само предположение, каза Паунова, но се надява да открие второто светилище при предстоящите разкопки.

СНИМКИ
1. Директорът на музея Емилия Велинова открива изложбата.
2 . Торс на Дионис и оброчна плочка от мрамор

Spread the love