„Апокалипсисът“ в Рила – следствие от санитарна сеч: Инж. Дамян Дамянов от Югозападното държавно предприятие: Незаконна сеч в Боровец няма

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Лесовъдът Станислав Лазаров: Силен вятър увредил гората

91-07-81 -Damian-Damianov-1Незаконна сеч в местността Черната скала в Боровец няма, установи проверка на Югозападното държавно предприятие. „Всички законови действия са спазени в случая, увери инж. Дамян Дамянов. Съмненията за незаконна сеч в българските гори предизвикаха кадри на оголени пространства, предоставени на телевизията от проф. Михаил Константинов. На тях се виждат следи от брутална сеч по оценката на специалисти. От земеделското министерство направиха проверка по един от сигналите с твърдение, че всичко е законно и има разрешителни за събирането на дървесината. 91-07-71 Alexander_Dounchev_1-240x326Местността Черната скала в Рила изглежда като след апокалипсис, установи камерата на Нова ТВ. Оказва се обаче, че за всичко това има естествено обяснение. Става въпрос за климатично явление, при което силен вятър е нанесъл големите щети миналото лято. Следва санитарна сеч. Специалисти от Югозападното държавно предприятие провериха сечището. Според констатацията незаконна сеч няма. Притесненията на природозащитниците обаче са, че незаконното изсичане е трудно за доказване дори и за експерти с дълъг стаж в гората.

91-07-81 stranislavМарка винаги може да се сложи и впоследствие, каквато е практиката често”, обясни опасенията си Александър Дунчев от WWF-България. Незаконната сеч възлиза на няколко милиона кубика годишно. Една част от дървесината, която се отсича незаконно, е при регулярен дърводобив, когато фирмите си позволят да отсекат повече от това, което е законно маркирано, обясни още Александър Дунчев. По думите на инж. Дамян Дамянов от Югозападното държавно предприятие колегите му от териториалното поделение са предприели необходимите действия при наличие на изискуемите документи, така че за незаконна сеч не може да се говори. Според експерта трябва само сечището да се почисти и да започне процесът на естествено възстановяване. И лесовъдът Станислав Лазаров е на мнение, че пейзажът е следствие на природно явление. Според специалиста има начин да се установи дали едно дърво е отсечено неправомерно. „В случая обаче спорните дървета, специално в тази площ, не са много“, твърди той.

„Има системи за спиране на незаконната сеч, но за последните години проблемът в България е свързан със законната сеч”, смята екоактивистът Тома Белев. „За последните пет години има увеличение с 40% на ползването на дървесина – от 4,5 млн. кубика на 6,5 млн. кубика”

И горските служители, и природозащитниците апелират да сигнализираме при всяко съмнение за незаконна сеч.

 

Снимките:

 

1 Инж. Дамян Дамянов

2 Александър Дунчев

3 Станислав Лазаров

 

Spread the love