По афера за контрабандни цигари за 700 000 евро: Спецслужбите заключиха Васил Николов от село Падеш, стопанисващ нелегалната фабрика за цигари, в ареста с постоянна мярка Чавдар Генадиев, по прякор Чочо Бесния

Filed under: Благоевград,Гоце Делчев,Петрич |

Конфискуван е лек автомобил Ауди Q7 на Георги Мавродиев от Пловдив с фалшиви бандероли за цигари

121336722858881Столични криминалисти задържаха нови лица по аферата за разбитата фабрика за нелегални цигари в село Падеш. Един от тях е собственик на транспортна фирма – Васил Николов, който стопанисвал под наем помещението, в което били машините за изработка на цигари. Както писахме, неговият род е от село Падеш, но от дълги години живее в Гърция. Във фабриката бил намерен и лек автомобил марка Ауди Q7, собственост на Георги Мавродиев от Пловдив, в който били открити и фалшиви бандероли за цигари. За да стигнат властите до фабриката за цигари, тръгнали по горещата следа още при задържането на камиона, засечен на 7 км от българската границата в посока Гърция. От шофьора Здравко Здравков от Кресна властите разбират, че цигарите били по поръчка на лицето Кирил Българенов от Пазарджик, който от 1 година работил за гръцки бизнесмен от Атина. Името на гърка е Теодорос Георгиеос Папахоу, който поръчал цигарите за холандци. Българенов довел холандците на среща в местен хотел в Благоевград. По случая с постоянна мярка за неотклонение е Васил Николов, задържан от НСС – София, както и лицето Чавдар Генадиев, по прякор Чочо Бесния от Благоевград.

Преди две седмици гръцки спецченгета разбиха канала за контрабандни цигари, започващ с фабриката в село Падеш и завършващ в търговска борса в Атина. По аферата бяха задържани контрабандни цигари за 700 000 евро. Цигарите били маскирани с кашони с патешки фенери. Гръцките власти задържаха шофьора на камиона Здравко Здравков от Кресна и Чавдар Генадиев от Благоевград, известен с прякора Чочо Бесния. Той е бил търговско аташе на гръцкия бизнесмен Теодорин от Атина.

Спецзвено от няколко месеца душило трафика от двете страни на границата. Извършена е внезапна проверка на камиона „Скания” – бял фургон, управляван от Здравко Здравков. С него е бил и Чочо Бесния, известен на полицията с криминални прояви. В камиона полицаите открили 400 мастербокса LM и 300 мастербокса „Паладиум”. Според оценката на българските митничари стойността на пратката е 700 000 евро. Цигарите и камионът са иззети, двамата мъже са с постоянна мярка „задържане под стража”. Шофьорът Здравко Здравков изпял цялата престъпна схема. Той нямал общо и бил далече от играта. Гръцки власти са му дали статут на защитен свидетел в започналото досъдебно производство. Работата по документиране на цялата престъпна дейност продължава.

Здравко признал пред гърците, че камионът е взет под наем от собствениците на благоевградска фирма бушон. Той самият пътува по договор с търговското аташе Чавдар Генадиев. Разкрил още, че фабриката за цигари се намира в село Падеш, полицията не знае за нея, а може и да знае, но по неясни причина да си затваря очите. Разкрил още, че името на собственика на фабриката е Васил, че той си партнира с двама пловдивски бизнесмени – Г.М. и К.Б.

Снимката: Конфискуваното Ауди Q7 на Георги Мавродиев

Spread the love