Мизерията вкарва миньори в незаконна мина в Брежани, с риск за живота десетина смелчаци копаят въглища в изоставените галерии

Filed under: Благоевград,Перник |

Кой не го мисли най-лошото, крак съм чупил вътре, никой не ми даде обезщетение, и да идем някъде, бачкаш и накрая пари няма, обяви Атанас Воденичарски, прекарал 10 години в работа под земята

95-03-81-NOVO copyБезработни миньори намират спасение от недоимъка в незаконна мина в Брежани. С риск за живата си десетина смелчаци копаят въглища в изоставените галерии. Те работят за себе си – на групи, а всяка дупка си има „собственик“. Мината е затворена преди 15 години, това обаче не може да ги спре. Част от местните миньори намират препитание в „Ораново”, останалите търсят спасение в незаконното копаене на въглища.

95-03-01 novoНезаконната мина е строго охранявана. Миньорите, които добиват въглища в нея, са без трудов договор, без осигуровки и без страх от това, че може да останат затрупани под земята.

„Къде да идем да работим, като няма никъде работа? И да идем някъде, отиваш, бачкаш и накрая пари няма. Тук не ме е страх – въздух си имаме, всичко. После идват на место хората и си ги купуват, защото са много по-качествени от това, което се внася в страната”, казва един от незаконните миньори.

Преди години мината в Брежани е давала работа на стотици семейства от района. Атанас Воденичарски работил като миньор 10 години.

„Не е лесно, защото и крак съм чупил вътре и просто не е труд. Дръндава беше зидарията, с транспорт се движехме вагоните, без да знаем – кракът малко навън излиза и става белята.
Кой не го мисли най-лошото – че няма да излезе. Виснал е пластът над теб и никога не можеш да предвидиш. Има моменти, когато слагат се подпорите, почва да пропада надолу”, обяснява мъжът.

За трудовата злополука не получил обезщетение. Въпреки това си спомня с носталгия за времето, когато имал пари да издържа семейството си.

Иначе рудник „Ораново”, в който при инцидент от 16 юли миналата година загинаха четирима миньори, продължава да работи. Всички институции установиха, че няма виновен за трагедията. Миньорската професия е в топ 10 на най-опасните в света. Въпреки това хиляди хора слизат всеки ден под земята.

Снимките:
1 Атанас Воденичарски

2 Рудник „Ораново”

 

Spread the love